Postoji više vrsta ljubavi. Neke su prijateljske, roditeljske, bratske i ona najvažnija: ljubav prema nekoj srodnoj duši…Teško je prepoznati i razlikovati različite vrste ljubavi. Možda ti ovaj tekst pomogne da otkriješ razliku, ne smeš pomešati prijateljsku ljubav i zaljubljenost.

Pojam “ljubav” u latinskom jeziku ima više izraza:

-eros- on označava telesnu žudnju, osvajanje, posedovanje drugog radi svog užitka

-filia- to je izraz za duboko osećajnu vezu, nežnost i prijateljstvo

-agape- označava brigu za istinsko dobro nekog drugog

– caritas- označava razumevanje i solidarnost

 

Eros označava zaljubljenost, agape pravu i istinsku ljubav. U pravoj ljubavi na prvo mesto spadaju drugi i njihovo zadovoljstvo, ne, mi sami i naš užitak. Zato moraš voditi računa i nemoj pomešati ljubav(agape) i zaljubljenost (eros).

Ako osećaš da ti srce brže kuca kad vidiš neku osobu to nije ljubav, to je osećajnost.

Ako te je neka osoba osvojila svojim šarmom i ako se očaran prepustiš, to nije ljubav to je slabost.

Ako po svaku cenu želiš nečiji pogled, zagrljaj i poljubac to nije ljubav to je žudnja.

Ako se diviš nečijoj lepoti, uživaš dok nekog gledaš i ako smatraš da taj neko ima duha, ako uživaš dok razgovaraš sa njom ili njim to isto nije ljubav to je divljenje.

U zaljubljenosti mi obožavamo voljenu osobu zbog njenih (njegovih) spoljašnjih osobina, stasa, glasa, očiju…Ljubav je nešto drugo, ljubav je prihvatanje osobe kakva je, a ne zbog njenog izgleda. Ipak bez zaljubljenosti nema ni ljubavi. Zaljubljenost je početak ljubavi. Na putu do zaljubljenosti do ljubavi potrebno je mnogo strpljenja, vežbanja nesebičnosti i odricanja mnogih prohteva.