Nesavladiva potreba da budeš u njegovom naručju, čuješ mu glas, vidiš jake ruke i osetiš miris parfema – čežnja.

Neukrotiva želja za njegovim usnama na tvojoj koži, dodirima ispod stola i poljupcima u vrat – strast.

Dva su pojma koja idu ruku pod ruku, poput zavisti i mržnje. Čuli smo za njih, vrlo su nam poznata ali ne umemo da ih razdvojimo. Mi ćemo pokušati da vam predočimo zavrzlame odnosa ljubavnog karaktera.

Dakle, čežnja. Vrlo je bliska ljubavi, ali i seksualnim aktivnostima. Ako posmatramo uopšteno, čežnja se može povezati čak i sa nostalgijom, apatijom ili letargijom. Možemo čeznuti za psom, nekim boljim vremenima, prošlošću, haljinom, ali i osobom. Najčešće nam neko ili nešto nedostaje.

Kada se radi o vezi, čežnja se uglavnom vezuje za osećanja. Neke od vas možda čeznu za nečim u krevetu, ali je i to povezano sa emocijama. Zapravo čeznete za osećanjem koje je u vama probudio dečko svojim veštinama.

Poznata je ona postljubavna čežnja. Veza se okonča i znate da ste to želeli, ali onda čežnjivost ušeta u vaš život i ubaci vam crv sumnje. Zar je stvarno trebalo da raskinem?

Ona nas može obuzeti bilo kad. U sred porodičnog ručka, kod frizera, tokom odgovaranja hemije… Međutim, uz nju treba da uključimo logiku i procenimo da li je zaista pametno da mu se vraćamo ili damo poslednji dinar na treću suknju tog meseca.

Vrlo prisutan epitet strastvenog poljupca je u meni budio intrigu. Krala sam mamine ljubavne romane i krijući čitala. Pitala sam se, kakav je to strastveni poljubac?

I šta je, uopšte, strast?

Psiholozi kažu, strast je usmerenje cele čovekove duše. Snažno osećanje koje nas obujmi poput ljubavi i mržnje. U dodiru sa seksom, strast je vrlina i često poželjna.

Imamo čest primer u svetu kinematografije kako je strast toliko jaka da izvuče ono divlje iz vrlo uglađenih ili stidljivih osoba. Ona ume da ponese i može se uporediti sa izgaranjem od želje.

Divno je kada imate priliku da joj se prepustite, ali pazite da to učinite sa nekim ko je vaše strastvenosti vredan. Takođe, vreme i mesto igraju veliku ulogu.