Svaka devojka želi da ia lepu i negovanu kosu. Ali ipak mnoge ne rade to pravilno i prate ustarele stereotipe i mitove, koji ustvari nisu istiniti. Hajde da razbijemo te mitove sa profesionalcima i da ih poslušamo.

 

miss6teen

Mit Br. 1. Što se češće šišamo, to nam brže raste kosa

REALNOST: u stvari rast kose ne zavisi od toga koliko si se puta ošišala, kosa raste mesečno u proseku 1,3 santimetra. Samo leti kosa raste brže, jer je uzrokovana određenim funkcijama tela i ubrzavanjem metabolizma.

Mit Br. 2. Tip, boja i struktura kose se ne menja

REALNOST: i tip kože glave i struktura kose i boja kose može da se menja duž celog života. Mnoga deca se rađaju smeđa, a posle nekoliko godina posvetle i obrnuto. Kada je žena trudna, u organizmu se dešavaju hormonske izmene tako da se može desiti da se tip kože glave promeni, na primer može da postane masniji i zbog toga se menja i kosa. Uzrast i ishrana takođe utiču na tip kose. Ako u organizmu imamo nedostatak vitamina, kosa postaje suvlja i lako se lomi.

Mit Br. 3. Odmah posle pranja ne češljati kosu da se ne bi lomila

REALNOST: naprotiv, možemo i treba da se češljamo posle pranja. Samo je neophodno koristiti kozmetiku za kosu (balzam, kondicioner, pakovanje) koja će pomoći da se kosa ne umrsi i da može lepo da se očešlja, a takođe češalj ili četka mora da bude od kvalitetnog materijala.

miss6teen

Mit Br. 4. Da bi kosa bila gušća, mora da se ošišaš na ćelavo

REALNOST: i svake godine da se brijemo, od toga korenja u glavi neće biti više i tip kose se neće imeniti. Možeš da iskoristiš tu proceduru ako hoćeš da skineš nesrećno obojenu kosu, da bi izrasle nove lepe lokne, ali da bi lokne izrasle lepe i zdrave, moramo ih negovati.

Mit Br. 5. Plavuše imaju tanju kosu od crnki

REALNOST: u stvari to je samo vizuelno tako jer je tamna kosa jarka, ona pravi efekat obima. Ako plavuša vodi računa o svojoj kosi, i njena kosa će biti podjednako gusta.

miss6teen

Mit Br. 6. Ako se očešljamo 100 puta dnevno, cirkulacija kože glave će biti bolja

REALNOST: da bi cirkulacija kože glave bila bolja, četka neće pomoći, ali specijalna masaža hoće. Ali loša četka može da pogorša kvalitet kose.

Mit Br. 7. Ne treba da pereš kosu svaki dan

REALNOST: Kosu treba prati onda kada je prljava. Ako se kosa masti uveče, onda je obavezno treba oprati. Da nebi svakodnevno pranje kose uticalo na kvalitet kose, treba odabrati nekoliko vrsta šapona i balzama, koji su namenjeni tvom tipu kose i namenjeni svakodnevnoj nezi.

Mit Br. 8. Duga kosa uvek ima ispucale krajeve i tu nema pomoći

REALNOST: Baš zbog ovoga treba jednom mesečno ići kod frizera. A postoje i sredstva za negu krajeva.

Mit Br. 9. Ćelavost i perut su zarazni

REALNOST: Geni koji su odgovorni za rast kose su nasledni. Takođe kosa opada jer se menja struktura tela ili ishrana, a takođe i stres može da bude jedan od velikih krivaca,a zaraziti se ćelavošću je nemoguće.

Što se peruti tiče, ona se pojavljuje ponekad zbog gljivičnog oboljenja, a mi znamo da gljivice mogu da se prenose putem predmeta, na primer jastuka ili češlja, ali ipak u većini slučajeva perut se javlja zbog nedostatka vitamina, umora, stresa, nepravilne ishrane, zbog svega što uznemirava ćelijski metaboizam i mrtve ćelije kože glave prebrzo otpadaju. Zbog toga se pojavljuje perut sve više i više.

Mit Br. 10. Od kape se ćelavi

REALNOST: Ako je narušena ishrana i vitalne funkcije organizma, onda je ćelavost sasvim normalna pojava. Naravno ako se često nosi kapa može da se pokvari frizura, ali neće dovesti do ćelavosti, tim pre što kape, šešire, kačkete koristimo da se zaštitimo od mraza, vetra, ultra ljubičastih zraka, tako da slobodno nosi kapu.

Mit Br. 11. Šampon treba menjati jer kosa se navikne na šampon

REALNOST: Ako šesto koristimo šampon koji smo pravilno odabrali za naš tip kose, on može samo da donese korist. Šampon treba promeniti ukoliko ti se promeni tip kose zbog hormonalnih promena.

miss6teen

Mit Br. 12. Ako isčupamo jednu sedu dlaku, na tom mestu će odmah da izrastu dve

REALNOST: Ranije je postojalo verovanje da se nikako nesme isčupati prva seda dlaka, jer će odna posedeti cela glava, istina je da je to laž.

miss6teen

Mit Br. 13. Ako je kosa tanka i ravna, to znači da ništa ne može da se učini

REALNOST: Zašto ne može? Postoje krupni vikleri, specijalne maske i hemijski tretmani poput mini vala, koji će od tvoje kose napraviti grivu.

Mit Br. 14. Da bi kosa bila sjajna, treba je politi ledenom vodom

REALNOST: Promena temperature nikako se ne odnosi na sjaj kose, bolje koristi sredstva namenjena za to.

Mit Br. 15. Farbanje uništava kosu

REALNOST: Istina, svako farbanje utiče na strukturu kose. Ako želiš da sačuvaš kvalitet kose, najbolje je da koristiš Kanu(jeftinija varijanta) ili specijalne farbe na prirodnoj bazi (skuplja varijanta).

Mit Br. 16.Savremeni fenovi ne štete kosimiss6teen

REALNOST: Ako bi smo koristili fen jako retko i to u u slabijem režimu, onda zaista ne štete. Ali mi svi uglavnom stalno koristimo fenove, pa čak i ako na fenu postoji funkcija “ionizator” ne treba se previše nadati. U svakom slučaju visoka temperatura suši kosu. Koristi sredstvo koje služi za zaštitu od toplote. www.iloveorganicgirl.com