Druga tema je ishrana pasa, tj kućnih voljenih bića. Prilično sam „stroga„ kada je u pitanju njihova ishran koja „mora“ biti izbalansirana bez Junk fooda i ostalih začinjenih namirnica koje se korite u našoj kuhinji.

Zapravo ishrana pasa i sam obrok bi trebalo da sadrži 70 procenata mesa, a u onih ostalih 30 nešto povrća i malo pirinča ili prosoa, uz dodatak ulja od divljeg lososa i to npr mesec dana pa se pravi pauza .

U suštini posmatra se priroda i da su psi prepušteni sebi i preživljavanju, lovili bi zečeve, kokoške i smatra se da je to baš taj odnos proteina i povrća, npr.jadan mali zeka ako bi bio pojeden on upravo sadrži meso i ono od lišca i povrća što je poručkao, i što bi mu se našlo u zelecu to je ono na šta se vraćamo 70 posto meso i 30 povrća eventualno malo pirinča.

Naravno jaja, riba, piletina, jagnjetina, pačetina, junetina.

Izbegavati previše žitarica i mahunastog povrća, kao što su grašak, pasulj… Zatim krompir, luk, grožđe su neke od namirnica koje pas ne bi trebalo nikada da konzumira jer nema enzime koji pomažu u pripremi za varenje određene hrane.

O slatkom i da ne govorim, to se ne daje!

Recimo, čokolada za ljude dođe kao otrov za pse, zato što psi jako teško vare kakao (kofeini, teobromin) Generalno sve ovo dovodi do disbalansa organizma, podrhtavanja, nesanice. 

Što se tiče voća ,može, ali oprezno breskve, šljive, kajsije i višnje nisu preporučljive.Problem je u košticama, koje naravno psi ne izbacuju kao mi , a u njima se nalazi dosta cijanida što može dovesti do grčeva, dijareje, smetnje u disanju itd.

Ja mojim kucama dajem jabuku, bananu lubenicu i nekada malo kruške, ali to je sve u malim i ne tako čestim obrocima tj. užinama.

Može da se napravi i obrok u koji će se ubaciti trunka neke od tih voćkica.

Svakako treba osluškivati svog ljubimca i biti umeren u svemu kako ne bi imao monotonu ishranu vec razigranu i obogaćenu vitaminima i mineralima prilagđenu u ovom slučaju psima,našim divnim drugarima.

Piše: Zorana Bekrić