Kao treća priča bi bila šta spremiti fino kad vam naiđe prijatelj, a vodi računa o ishrani.

Znači nije ideja da pozovemo potrčka i da nam donese nešto zdravo ili manje zdravo, ali može i to ako nema ništa bolje.

Osim toplog i ukusnog obroka upravo je i povezivanje sa svojim prijateljem preko hrane i samog rituala spremanja , priče i možda zajedničkog učestvovanja u tom obroku.

Evo jednog zdravog “bućkuriša„ koji može i da dobije ime jer je upravo moja drugarica Suza rekla da je preukusno i zdravo.I govorila je kako joj ne bi palo na pamet da to može biti ukusno do pre nego što je probala.

Evo ga neki imptovizovani recept, naravno uvek je izbor ono što vam se nađe od povrća u frižideru i eventualno još nekih začina i žitarica po policama.

Znači ono što imate to spremite sa ljubavlju, a ako vam slučajno zafali neka sitnica uvek možete da pozvonite komšiju, jer ko će da ide u prodavnicu kad smo se svi lepo raskomotili u prijatnom kućnom ambijentu.

Malo se prodinsta crni luk, koji god, maldi, stari. Ubaci se sitno seckan krompir da se malo proprži i zatim izgnječi kako bi kasnije dao neku gustinu, dok se sve to kratko dinsta sa druge strane se pripremi povrće kupus, karfiol, brokoli, prokelj, šargarepa, celer, bukvalno šta imate. Zatim pre svega toga nije loše obariti kratko narandžasto sočivo, bude brzo skuvano.

Sve je tu, samo treba sjediniti.

Znači, izdinstao se luk i krompir. Ubacujete povrće i sve to fino dinstate kao kinezi, da dobije sjaj i zatim ubacujete sočivo. Sve to vrtite sa osmehom , stapate i na kraju dolivate bujon (ako slučajno imate u frizu zamrznuto) a biće odličan i kockica bujona.Dodaje se još soli po ukusu i bibera, belog luka, persuna. I može se malo naliti paradajiz sok ili pelat.

Eto, deluje ukusno a i jeste jer kad se servira kao varivo doda se kašičica lepog mladog kajimaka i eventualno neka sveža salata sa strane kako bi izbalansirali obrok.

Ko voli meso može da doda neku pijetinu sa strane kao file gril ili parče mladog neusoljenog sira sa malo maslinovog ulja i bosiljka.

Eto, otprilike milion varijacija na sličnu temu ovog obroga.

Neki zaključak bi bio da osim onoga šta jedete, važno je i sa kim to radite, i u kakvom ste raspoloženju , jer od toga i još dosta faktora zavisi kako će se sva ta hrana resorbovati i pravilno upotrebiti za snagu i energiju koju nam jednim delom ona pruža

Piše: Zorana Bekrić