Hočeš li poverovati ako ti kažemo da ljubav nije najvažnija u životu? Ponekad ni ja sama sebi ne verujem. Ali ipak postoje situacije , kada jednostavno nikako ne treba biti opsednut dečkom!

Dok se dečaci igraju rata, devojčice nestrpljivo čekaju svoju ljubav. Od detinjstva mi gledamo crtaće, slušamo bajke i sve se one završavaju “I živeli su oni tako srećno do kraja života”. Tako i ispada da se dećaci bave svim i svačim, a mi iz nekog razloga samo dečacima. Mi sve tako maštamo o ljubavi, da je lako pomešamo sa svakakvim glupostima. Zato ako ne razmišljamo o odnosima non stop, može da se poboljša ne samo škola već i lični život.

SITUACIJA №1: SVI IMAJU SAMO JA SAM SAMA

Sve devojčice samo o dečacima i pričaju. Porede koja ima starijeg dečka, koja ima gotivnijeg, koji je pažljiviji. Ili komentarišu da li je gadno ljubiti se sa jezikom. Čini mi se da sam ja jedina na svetu , koja još uvek nema dečka! Tako bih volela da nađem bilo kakvog!

DIJAGNOZA: Nije ljubav, već osećaj stada

Iako ono može da se učini prelepo i romantično isčekivanje prve ljubavi. Likovima iz romana i filmova možemo samo da zavidimo – one mogu da čekaju mirno jer nikakve devojčice iz razreda im nisu zujale nad glavom o svojim momcima.

Šta je tu loše?

Kada se toliko isčekuje taj aksesuar, odnosno dečko, ti konstantno sebe pitaš: “Gde je on?” i “Šta samnom ne valja?”. Nedostatke na sebi je traiti lako, i skoro pa prijatno. Tako ti pada samopouzdanje, a uz to i zahtevi ka njemu, odnosno standard. Ma ko ga šiša, tog princa, odgovaraće i njegov zamenik. Ili zamenik zamenika. Budi oprezna: takva želja može i da ti se ostvari! Neki dečaci i vrbuju te “nesrećnice”, kao što lav posmatra ranjenu gazelu, sa podmuklim ciljevima. I pored tebe će se naći neko ko ti se zapravo uopšte ne dopada. Drugarice će priznati da si i ti postala “odrasla”, ali ljubiti se sa odvratnim zamenikom princa ćeš morat ti, a ne one.

Šta činiti?

Ako te već brine mišljenje većine, napravi svoje istraživanje. Ti misliš da sve devojčice imaju dečka? Neke žele da budu zanimljivije pa i same izmišljaju svoje ljubavne avanture ili ih preuveličavaju. Pokušaj da pitaš o ličnom životu ne samo lokalne “ribe”, a i običnedevojčice koje poznaješ. Tako ćeš i shvatiti da momke imaju daleko ne sve! A neke, iznenadićeš se, o tome nisu ni razmišljale. Umesto toga da se baviš potragom za momkom, bolje počni da se baviš sobom. Vozi bicikl, idi na ples, piši priče. Bilo koji hobi od tebe će napraviti zanimljiviju i bogatiju osobu i naravno povisiće ti samopouzdanje. A uz to odmah ćeš imati manje vremena da se baviš mislima o večnoj samoći. I verovatno će se pojaviti novi poznanici istih interesovanja. I tada nećeš više čekati, da te neko izabere, nego ćeš birati ti sama!

SITUACIJA №2: ZAVISNOST ZVANA LJUBAV

Ja jednostavno ne mogu da živim bez njega! Stalno mu pišem porukice i zvrckam, samo da mu čujem glas. Ali u poslenje vreme on kao da se na mene ljuti, ne zove me, ne odgovori na poruku po dva sata. Meni je jako teško zbog toga, ali nikako ne mogu da prestanem da mislim na njega!

DIAGNOZA: Nije ljubav, već psihička zavisnost – NAVIKA

Jako nezgodna stvar – jer ja zaista jako slična ljubavi. Prvo voliš, a onda postepeno vaša ljubav prelazi u naviku. Ako zapustiš tu “bolest”, onda ćeš saznati koliko je “ljubav zla”. Što ga više budeš roganjala, to će on više da se odaljava. A tim pre ćeš ti želeti da budeš sa njim. Užas, zar ne?

Šta je tu loše?

Česte poruke i pozivi i ostali znaci pažnje to je jako lepo. No i oni dosade ako su suviše česti. To je kao da celu nedelju jedeš samo svoj omiljeni kolač. Dečake takva dijeta razdražuje. Oni jednostavno ne znaju šta da odgovore na još jednu poruku, dosadilo im je pitanje”A šta sad radiš?”, to liči na dvadesetčetvoročasovnu pratnju. Moguće je razumeti i njih, počeo je da se zabavlja sa lepom pametnicom, a ispostavilo se da ona nema sopstvene misli, ni sopstveni samostalni život. Inače što bi ona sada toliko smarala? To će pomisliti čak i onaj najzaljubljeniji momak!

Šta činiti?

  • Smesta prekini da mu piskaraš i da ga zvrckaš. Daj mu mogućnost da on preduzme inicijativu. Za muškarce je to jako važan momenat. Teško je čekati? Napravi sa sobom dogovor:”Pozvaću ga posle toga kada uradim domaći zadatak, sredim sobu…” U principu bilo koju dugačku i tešku radnju. Napregni se i osetićeš kako ćeš početi samu sebe da poštuješ malo više nego pre.
  • Pokušaj da pišeš dnevnik.Lični dnevnik samo za sebe. Sedi i detaljno opiši sve događaje i svoja osećanja prema njima. A onda pročitaj i izanaliziraj. Tako ćeš videti situaciju sa strane, šta ako si uistinu se ponašala kao budala?
  • Ne grdi ga, kada on napokon pozove.  Inače sledeći put će preskočiti taj momenat. Budi vesela, čak iako će za to trebati sav tvoj glumački talenat. Odmah ćeš primetiti da će on biti prijatno iznenađen. A još to je najbolja osveta, šamar muškom samoljublju: zato je to tebi tako dobro bez njega?

SITUACIJA №3: SEĆANJA NA NJEGA

Nedavno smo se rastali i ja nikako ne mogu da prestanem da mislim na njega. Ne znam čime da se bavim, jer ranije smo sve radili zajedno. Drugi dečaci mi se ne sviđaju. Verovatno ću patiti večno – iapk je to ljubav!

Dijagnoza: Nije ljubav već sećanje

Sećanje je gotivan stavr ako si u penziji i treba nešto pričati unucima.

Šta je loše?

Sve je ok, ali do penzije ima da se načekaš.

Šta činiti?

  • Smesta prekini da čitaš stare prepiske. Ako ne možeš da se kontrolišeš bolje bi ti bilo odmah sve da izbrišeš i kraj. Ako si u iskušenju da ga pozoveš ili da mu pišeš izbriši i njegov broj iz imenika.
  • Okreni sve drugarice, za koje nisi imala vremena dok si se zabavljala sa njim, ali se potrudi da preterano ne kukaš. Manje pričaj više slušaj. Od priče o tuđim problemima, svoji više neće da izgledaju toliki. A ako poželiš da svoju tugu zalečiš u naručju nekog drugog dečka, čitaj gore SITUACIJU 1! 🙂
  • Promeni sredinu. Čak i vikend na placu ili kod bake će te mrvicu pomeriti od prošlosti. A mozak će biti zauzet nekim novim stvarima.
  • Pronađi sebi neku veliku obavezu. Počni da treniraš i postigni figuru kakvu želiš… 🙂