Da biste izabrali pravu nijansu pudera, morate uzeti u obzir tri faktora: vaš ton kože, vaš podton kože i boju pudera koja se slaže sa vašom kožom. Evo nekih koraka koje možete pratiti:

  • Prvo, odredite svoj ton kože, koji je boja koja se vidi na površini vaše kože. Ton kože može biti svetla, srednja, tamna ili nešto između.
  • Drugo, odredite svoj podton kože, koji je boja koja se nalazi ispod osnovnog tona, odnosno “prosijava” kroz kožu i utiče na celokupni dojam nijanse kože. Podton kože može biti topaohladan ili neutralan, u zavisnosti od toga da li ima više žutih, ružičastih ili bež podtonova. Možete da odredite svoj podton kože tako što ćete pogledati boju vena na unutrašnjoj strani zgloba, vrstu nakita koja vam bolje stoji ili boju kože pored belog papira.
  • Treće, uskladite svoj ton kože i podton kože sa bojom pudera koju ćete koristiti. Pravilo je da birate boju pudera koja je komplementarna vašem tonu kože i podtonu kože, odnosno koja stvara kontrast i ističe vašu lepotu. Na primer, ako imate svetlu kožu sa hladnim podtonom, birajte pudere koji su označeni sa C (cold) i koji imaju roze, ljubičaste ili sive nijanse. Ako imate srednju kožu sa toplim podtonom, birajte pudere koji su označeni sa W (warm) i koji imaju zlatne, bronzane ili breskvaste nijanse. Ako imate tamnu kožu sa neutralnim podtonom, birajte pudere koji su označeni sa N (neutral) i koji imaju bordo, šljivaste, zelene ili teget nijanse.
  • Četvrto, isprobajte boju pudera na odgovarajućem mestu. Nemojte ga probati na zapešću, niti nadlanici, već uvek na rubu lica. Od donjeg dela lica, preko vilice, pa sve do vrata nanesite tri linije. Jednu puderom čija je boja, po vama, najbliža onoj vašoj, te puderom svetlije nijanse i puderom tamnije nijanse. Konačnu odluku donesite na dnevnom svetlu. Puder koji se najbolje stapa sa vašom kožom je pravi izbor za vas.

Nadamo se da smo vam pomogli da izaberete pravu nijansu pudera za vašu kožu. Ako želite da vidite neke preporuke za pudere različitih brendova i nijansi. Srećno!