Zašto je flamingo pink? To je pitanje koje mnogi ljudi postavljaju kada vide ove prekrasne ptice. Flamingo su pink zbog njihove prehrane, koja se sastoji uglavnom od rakova, škampi i drugih malih životinja koje žive u slanim vodama.

Te životinje sadrže pigment zvan karotenoid, koji daje crvenu, narančastu ili žutu boju njihovoj ljusci ili perju. Kada flamingo jedu te životinje, karotenoid se apsorbira u njihovo tijelo i mijenja boju njihovog perja. Što više karotenoida jedu, to su rožnatiji.

Flamingo nisu rođeni pink. Oni su zapravo sivi ili bijeli kada se izlegu iz jaja. Njihovo perje počinje mijenjati boju kada počnu jesti hranu bogatu karotenoidima. To se obično događa kada su stari oko šest mjeseci. Boja perja također ovisi o vrsti flaminga i okolišu u kojem žive. Neki flamingo imaju jaču ili slabiju nijansu pink, ovisno o tome koliko je dostupna hrana s karotenoidima i koliko je intenzivno sunčevo svjetlo koje utječe na razgradnju pigmenta.

Flamingo su jedinstvene i fascinantne ptice koje privlače pažnju svojom ljepotom i ponašanjem. Oni žive u velikim jatima i često usklađuju svoje pokrete, kao da plešu. Oni također mogu stajati na jednoj nozi kako bi sačuvali toplinu tijela. Flamingo su zaštićene vrste i važno je očuvati njihova staništa i izvore hrane kako bi mogli preživjeti i napredovati.