Šminka je jedan od načina da istaknete svoju lepotu i izrazite svoju ličnost. Međutim, nije uvek lako odabrati šminku koja će vam odgovarati i naglasiti vaše najbolje osobine. Postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir prilikom izbora šminke, kao što su vaš tip kože, boja očiju, ton kože i oblik lica. U ovom tekstu ćemo vam dati neke savete kako da pronađete šminku koja će vam savršeno pristajati i učiniti vas još lepšim.

Tip kože

Vaš tip kože je važan jer određuje kakvu teksturu i formulaciju šminke treba da koristite. Postoje četiri osnovna tipa kože: normalna, suva, masna i kombinovana. Normalna koža je glatka, elastična i ravnomerno hidrirana. Suva koža je gruba, zategnuta i sklona perutanju i crvenilu. Masna koža je sjajna, neujednačena i sklona aknama i proširenim porama. Kombinovana koža je mešavina suvih i masnih delova, obično sa masnom T-zonom (čelo, nos i brada) i suvim obrazima.

Za normalnu kožu možete da koristite bilo koju vrstu šminke, ali je najbolje da izbegavate previše teške ili masne proizvode koji bi mogli da zapuše vaše pore. Za suvu kožu je preporučljivo da koristite hidratantnu i kremastu šminku koja će vam pružiti dodatnu vlažnost i sprečiti isušivanje. Za masnu kožu je najbolje da koristite matirajuću i laganu šminku koja će upiti višak ulja i smanjiti sjaj. Za kombinovanu kožu je idealno da koristite šminku koja je prilagođena različitim zonama vašeg lica, na primer, matirajuću za T-zonu i hidratantnu za obraze.

Ton kože

Vaš ton kože je takođe bitan za izbor šminke, jer određuje kakvu nijansu i intenzitet boja treba da koristite. Postoje tri osnovna tona kože: svetao, srednji i tamni. Svaki ton kože ima svoje podtonove, koji mogu biti topaohladan ili neutralan, u zavisnosti od toga da li ima više žutih, ružičastih ili bež podtonova. Možete da odredite svoj ton kože tako što ćete pogledati boju vena na unutrašnjoj strani zgloba. Ako su vam vene plave ili ljubičaste, imate hladan ton kože. Ako su vam vene zelene ili maslinaste, imate topao ton kože. Ako su vam vene plavo-zelene ili ne možete da odredite boju, imate neutralan ton kože.

Boja očiju

Treći korak je da odredite svoju boju očiju. To je boja koja se vidi u središtu vašeg oka, a može biti plava, zelena, braon, lešnikova ili siva. Boja očiju može biti svetla ili tamna, u zavisnosti od toga koliko je intenzivna i duboka. Možete da odredite svoju boju očiju tako što ćete se pogledati u ogledalo na dnevnom svetlu ili uz pomoć fotografije. Ako vam je boja očiju jasna i svetla, imate svetlu boju očiju. Ako vam je boja očiju tamna i zasićena, imate tamnu boju očiju.

Uskladite svoj ton kože

Četvrti korak je da uskladite svoj ton kože i boju očiju sa bojama šminke koje ćete koristiti. Pravilo je da birate boje koje su komplementarne vašem tonu kože i boji očiju, odnosno koje stvaraju kontrast i ističu vašu lepotu. Evo nekih primera:

  • Ako imate svetlu kožu sa hladnim podtonom i plave oči, birajte boje kao što su roze, ljubičaste, srebrne i sive za senke za oči, rumenilo i karmin. Izbegavajte boje kao što su zlatna, narandžasta i žuta, jer će vas učiniti bledom i ispranom.
  • Ako imate srednju kožu sa toplim podtonom i zelene oči, birajte boje kao što su zlatna, bronzana, bakarna i breskvasta za senke za oči, rumenilo i karmin. Izbegavajte boje kao što su plava, ljubičasta i siva, jer će se sudarati sa vašom bojom očiju i kože.
  • Ako imate tamnu kožu sa neutralnim podtonom i braon oči, birajte boje kao što su bordo, šljiva, zelena i teget za senke za oči, rumenilo i karmin. Izbegavajte boje kao što su bež, bela i crna, jer će vas učiniti dosadnom i bezličnom.

Naravno, ovo su samo neke opšte smernice, a vi možete da eksperimentišete i pronađete boje koje vam se najviše sviđaju i koje vam najbolje pristaju. Važno je da se osećate lepo i samouvereno u svojoj šminki, jer to je ono što će privući pažnju i komplimente. Nadamo se da smo vam pomogli da pronađete savršenu šminku za vašu kožu i oči, i da ćete uživati u svom novom izgledu. Srećno!