Džejn Ejr – Šarlota Bronte –

dzejn ejr

Džejn Ejr je roman zadivljujuće snage, ljubavi, pun neizvesnosti, prati životni put ubogog siročeta koje preživljava okrutnost, usamljenost, izgladnelost i tešku tugu na putu do nezavisnosti. Kao guvernanta doseljava se na imanje Tornfild gde se strasno zaljubljuje u gospodara imanja, gospodina Ročestera. Otkrivši njegovu strašnu tajnu dolazi u poziciju da bira između ljubavi i samopoštovanja.

Prohujalo s vihorom – Margaret Mitčel –

18137497Epski roman o ljubavi i ratu nezaboravna je kreacija opčinjavajućih prizora i uzbudljivih likova, tako živih da celoga života pamtimo reči i osećamo njihove strahove i čežnje. Kod dva glavna lika, Scarlett O’Hara i Rhettu Butleru, Margaret Mitchell sažela je bezvremensku priču o opstanku u najtežim uslovima i stvorila dvoje najčuvenijih ljubavnika nakon Shakespeareovih Romea i Julije. U posleratnim danima kada južnjačka gospoda tuguje za izgubljenim vremenom, Scarlettin preduzetnički duh dolazi do punog izražaja. Uspešna je u poslu i, kada postavi neki cilj, ništa je ne može zaustaviti. I dalje sanjari o Ashleyu, iako je on sada bleda slika onoga što je bio nekada. Kada se uda za Rhetta Butlera, prava sreća joj je toliko blizu, jedino ona to ne vidi…

Razum i osećajnost – Džejn Ostin –

dzejn ostin - razum i osecajnost koricaPrvi obljavljeni roman Džejn Ostin, predstavlja savršeno zabavnu priču o snazi duha i ljubavi u čijem se centru nalaze dve sestre sasvim različitih naravi – Elinora i Marijana Dešvud… Marijana Dešvud se ponosi bogatstvom emotivnog sveta i snagom svojih osećanja, duboko prezirući materijalne interese i logiku praktičnog života. Ona zamera svojoj sestri Elinori što je suviše uzdržana, praktična i razumna. Ali već prva lična drama, obrt životne igre u kojoj se svako kali i stiče svoje pravo lice, prenuće Marijanu iz njene zablude i njenu složenu ličnost upotpuniti hrabrošću, iskustvom i razboritošću.

Ljubav u doba kolere – Gabrijel Garsija –

ljubav-u-doba-kolereIstorija ljubavi izmedu Fermine Dase i Florentina Arise, u okrużenju jednog lučkog grada Kariba, koja traje duże od šezdeset godina, może da liči na melodramu kontradiktornih ljubavnika koja je na kraju savladana milošću vremena i snage njihovih osećanja. Garsija Markes sa zadovoljstvom upotrebljava većinu klasičnih ljubavnih obrazaca. Ali ovaj put, scenario i likovi su kao tropska smeša biljaka i gline, koju ruka majstora oblikuje i izmišlja na svoje zadovoljstvo, da bi je na kraju doveo na teritorije mitova i legendi. Sokovi, mirisi i ukusi tropskih predela hrane jednu halucinatornu priču koja stiže na oscilirajuća vrata srećnog kraja.

 Beležnica – Nikolas Sparks –

beleznica-nikolas_sparks_vBeležnica je roman zbog kog ćemo uvek verovati u onu pravu, bezvremenu ljubav. Posle Drugog svetskog rata i povratka u Severnu Karolinu, tridesetjednogodišnji Noa ne može da zaboravi devojku koju je izgubio pre više od decenije. Dvadesetdevetogodišnja Ali treba da se uda za bogatog advokata, ali ne prestaje da misli na mladića koji joj je pre mnogo godina ukrao srce. Tako počinje priča o ljubavi toliko istrajnoj i dubokoj da tragediju pretvori u trijumf, toliko moćnoj da čini čuda…

Gordost i predrasuda Džejn Ostin –

GORDOST-I-PREDRASUDA-0000039727Gordost i predrasuda, nezaboravni klasik Džejn Ostin, donosi priču o slobodoumnoj devojci Elizabet Benet koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantim, imućnim gospodinom Darsijem, Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji, u jednom od najlepših ljubavnih romana svih vremena.