Motivacija za učenje je ključna za uspješno savladavanje gradiva. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći:

  1. Otkrijte zašto odugovlačite: Odlaganje učenja je složen problem koji može imati puno različitih uzroka. Razmislite o razlozima zbog kojih odgađate učenje i pokušajte ih riješiti.
  2. Razbijte gradivo na manje celine: Glavni uzrok odlaganja učenja u nedogled je osjećaj da je gradivo preobimno. Da biste se izborili sa količinom posla koja vas čeka i povratili izgubljeno samopouzdanje, potrebno je da razbijete gradivo na više manjih celina.
  3. Nagradite sebe: Nakon svakog završenog zadatka ili veće celine, nagradite sebe kratkom pauzom u trajanju od 5 minuta. Tokom pauze možete uraditi neku vježbu, odigrati igricu na telefonu, pojesti jabuku ili odslušati par pjesama.
  4. Razvijte naviku učenja: Kao što znate, mi smo stvorenja navike. Razvijte naviku učenja i držite se rasporeda učenja.
  5. Budite aktivni: Budite aktivni tijekom predavanja, postavljajte pitanja i idite na konzultacije ako imate problema s određenim dijelom gradiva.
  6. Planirajte si učenje: Planiranje vremena ključno je za uspješno učenje. Napravite raspored učenja i držite se njega. Također, važno je odvojiti vrijeme za odmor i opuštanje.
  7. Pronađite svoj stil učenja: Svaka osoba ima svoj jedinstveni stil učenja. Pronađite način koji vam najviše odgovara i prilagodite svoj način učenja tome.
  8. Maknite sve što vam odvraća pažnju: Uredite svoj prostor za učenje i maknite s radnog stola sve stvari koje će vam odvlačiti pozornost. To znači isključivanje računala i isključivanje interneta na mobitelu. Treba vam samo literatura i vaša glava.
  9. Postignite male uspjehe na samom početku: Ako vam dobro krene i vidite da vam učenje brzo ide, bit će vam puno lakše prijeći na novi dio gradiva. Zato podijelite zadanu literaturu na više manjih cjelina i svaku učite posebno.
  10. Razmišljajte o budućnosti: Razmislite o tome kako će vam znanje koje stječete pomoći u budućnosti. To će vam pomoći da ostanete motivirani i fokusirani na svoje ciljeve.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći da se motivirate za učenje! Ako imate bilo kakvih drugih pitanja, slobodno pitajte