Da je uspeh mladih matematičara iz Srbije ogroman potvrđuje i podatak da su u konkurenciji takmičara iz preko 100 zemalja sveta upravo članovi tima iz Srbije sa osvojene četiri medalje – zlatnom, srebrnom, dve bronzane i dve specijalne pohvale, bili među najboljima. Kikinđani su s razlogom ponosni na svog Aleksu.

U najjačoj međunarodnoj konkurenciji, Kikinđanin Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, bio je i najuspešniji. A put do zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi Aleksa je zapravo započeo u kikindskoj Osnovnoj škola “Sveti Sava”, kada ga je matematika očarala.

“Moja ljubav prema matematici započela je još u osnovnoj školi, a tu ljubav razvijala je profesorka Desanka Čepelnik. Puno je radila na mom uspehu, postavila je prave temelje mog znanja i zbog toga sam joj neizmerno zahvalan”, priča nam Aleksa.

aleksa-konstantinov, matematicar_660x330

Predan rad u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, uz veliku podršku i podstrek profesora, doneo je , pre svega Aleksi i njegovoj porodici, veliko zadovoljstvo i oficijelne nagrade. Pripreme za samo takmičenje su konstantne, to kako kaže Aleksa, nije obaveza – već ljubav prema matematici:

“Nama matematika nije obaveza, već ljubav i strast, najlepša zanimacija. Treba stvarno spoznati lepotu matematike kao prelepe nauke. Na taj način, nama pripreme za takmičenja ne padaju teško, mi to radimo svakodnevno.”

Iskustva sa Tajlanda i sa samog takmičenja su za čitav život. A onda, i saznanje da ste – najbolji.

“Samo sam čekao da budu povučene granice za zlatnu medalju, ali kada je rezultat bio i zvanično saopšten bio sam presrećan. Mislim da je to veliki uspeh za mene”, emotivno nam utiske iz Tajlanda prepričava najbolji matematičar-srednjoškolac na svetu.

aleksa-konstantinov, tajland, takmicenje_660x330Možda je zlatna medalja siguran znak da će Aleksa, baš kako je i poželeo, svoje školovanje nastaviti u Bostonu, na Univerziteti MIT. Pričao je o tome sa svojom profesoricom Sonjom Čukić koja ga je bodrila da zlatna medalja olakšava upis. Verovala je u Aleksu, a Aleksa je to dokazao na najlepši mogući način.

Nakon srednje škole, Aleksa će otići tamo gde će dobiti najbolje uslove za obrazovanje i život. A život je tek pred njim. Gde god to bilo, Aleksin izbor je – matematika.