Otkrijte uzrok tamnih podočnjaka ispod očiju i lakše ćete ih se rešiti.

Mnoge devojke  se svako jutro bore s podočnjacima, tamnim izraženim kolutovima ispod očiju i podbulim očima. Postoji li savet za trajno rešenje ovih problema? Prvo morate da otkrijete razlog zašto ih imate.

Podočnjaci su često simptomi alergije na neki kozmetički proizvod ili hranu, pogotovo ako pre niste imali izražene tamne kolutove ispod očiju. Mogu biti genetski nasleđeni, a u tom slučaju vam treba savet za što bolje prekrivanje. Podočnjake je najlakše sakriti šminkom, a morate i koristiti dobru noćnu kremu za područje oko očiju i kremu za sunčanje s visokim faktorom.

Koji su uzroci pojavljivanja podočnjaka i kako ih sprečiti:

 

Alergija

allergies5

Podočnjaci mogu biti simptom alergije na hranu. Pasterizovano mleko dobijeno od krava tretiranih hormonima, voće i povrće izloženo pesticidima mogu

biti uzrok alergija. Netolerancija na gluten takođe uzrokuje tamne kolutove ispod očiju. Stavljanje kesica čaja na oči može da stvori alergijsku reakciju, npr. čaj od kamilice. Novi kozmetički proizvodi mogu prouzrokovati alergije, poput maskare i kreme za negu područja oko očiju.

 

Bolesti

id52

Nedostatak gvoždja može da stvori anemiju. Osim tamnih kolutova oko očiju, simptomi su bleda koža, kratak dah, ubrzani puls, umor i nesvestica. Izraženi podočnjaci mogu ukazivati i na probleme s bubrezima. Ako ste nedavno primetili izražene podočnjake i imate i druge simptome poput povišene temperature, osipa, otežanog disanja, javite se svom lekaru. I zapušen nos može da stvori tamne kolutove oko očiju. Zbog zapušenog nosa vene između očiju i nosa su proširene i izgledaju tamnije.

 

Umor i stres
stress-unhappy-face-400x400

Zbog umora i neispavanosti koža je bleda, a kapilari su izraženiji i to  stvara tamne kolutove ispod očiju. I PMS može biti uzrok podočnjaka i podbulosti očiju. Predmenstrualno zadrža

vanje vode možete sprečiti izbegavanjem slane hrane i ugljenih hidrata, a pijte i zeleni čaj.

 

Genetika

Fotolia_27525772_Subscription_L-1080x675

Ako vaša majka i baka imaju izražene podočnjake, i vaši su nasledni pa nema puno opcija za trajno uklanjanje ili smanjenje, ali možete ih sakriti šminkom. Koristite laganu kremu za lice i korektor svetlije boje od vašeg tena.

 

Loša ishrana

healthy-fast-food-cheeseburger

Hrana koju unosite u organizam utiče na izgled vaše kože. Za zdrav i lep izgled kože
potrebni su vitamini C, E i K, gvoždje i folna kiselina koji se nalaze u  šumskom voću, zelenom lisnatom povrću,  žitaricama, orašastim plodovima, avokadu, morskoj hrani, siru, zelenom čaju i govedini. Dehidratacija takođe uz

rokuje proširene i otečene krvne podlive ispod očiju.

 

Pušenje

Stop-Smoking

Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola uzrokuju prerano starenje kože. Nikotin steže krvne žile što stvara lošu cirkulaciju, a alkohol sprečava protok kiseonika u koži.