Ona je moja prijateljica.

Uh, jesi li sigurna? Prijatelj je velika i snažna reč. To što znaš nekoga dugo vremena, ne čini ga tvojim prijateljem. Čak ni ako se tri puta nedeljno sastajete da ogovarate momke, ne znači da ste prijatelji.

Ko je i šta je zapravo prijatelj? Tu smo da ti otkrijemo.

Imati drugare je super. Odlazite zajedno na razna mesta, tračarite, savetujete se i idete u šoping.

Možete da očekujete da su uvek tu za neki žur ili svirku uživo. Neki su malo više luckasti pa ti podižu raspoloženje, a neki logički nastrojeni pa su tu da te spuste na zemlju.

Međutim, kada se nađeš u nevolji njihovi brojevi ti nisu na brzom biranju. Nisu stena na koju ćeš da se osloniš, ni ruka za spas. Tvoji ukućani ih znaju iz priče, a uvek jedan član porodice nepogrešivo po (ko zna koji put ) pita „ko to beše“.

Nekada te razočaraju svom nespremnošću da pruže pomoć. Oni to ne smatraju toliko bitnim, pa potom usledi poziv za neko događanje u gradu. Uglavnom gotivite iste stvari, ali ti imaš neka različita interesovanja. Kada im predložiš da tamo idete, odbiju jer to nije njihov fazon.

Ponekad ispadnu grubi, a neretko ne pružaju iskreno mišljenje. Trude se da ga zaviju u što lepšu mašnu, ne bi li izbegli tvoju srditost. Ne upuštaju se u konflikte, a kada to učine „izvini“ nije opcija. Postaneš osoba sa crne liste njihovog života.

Prođe neko vreme od vašeg viđanja. Koji mesec, godina…

Sretneš ih, dogovorite se za kafu. Misliš da će sve biti kao pre, razgovor će fluidno teći. Međutim, naiđeš na ćorsokak. Komunikacija je na niskom nivou, kvalitet izlaska na još nižem a ti se upitaš šta vas je pre povezivalo. Odgovorićemo ti. Sve je bilo u redu dok nisi potražila dubinu u odnosu. Primetila si da ona ne postoji, pa ti je navodni prijatelj postao samo drug/poznanik. Ali to je normalno, ne tuguj.

Neki ljudi jednostavno nisu na istoj talasnoj dužini kao mi. Nije im namena da budu naši prijatelji, da se pronađu sa našom dušom.

Evo kako da prepoznaš prijatelja.

Temelj pravog prijateljstva se zasniva na uzajamnom poštovanju. Prijatelj je onaj koji pruža zagrljaj kada ga ne tražiš rečima. Prepoznaje šta nije u redu po tvom pogledu. Pravi ti društvo na događajima koji nisu u njegovom domenu interesovanja, ali je srećan kada si i ti. U stanju je da te savetuje do duboko u noć, iako se sutradan rano budi.

 Ponekad zanemari svoje obaveze kako bi ti uskočio u pomoć u kriznim trenucima. Nije sujetan i tvoj uspeh gleda kao sopstveni. Uglavnom je u tvojoj kući prihvaćen kao član porodice i učestvuje u porodičnim šalama. Neizbežno je njegovo prisustvo tokom praznika, a ti ga nikada ne izostaviš prilikom spremanja poklona. Kada grešiš podržaće te pred društvom, ali će ti nasamo očitati bukvicu.

I najbitnije, prijatelj jednom – prijatelj zauvek. Sa njim nikada razgovor neće zamreti, čak ni nakon deceniju od poslednjeg viđenja. Kvalitet odnosa se ne menja. Sa pravim prijateljem ne moraš da se čuješ svakog dana ili viđaš više puta u toku nedelje. Dovoljno je da ga zvrcneš kada ti se za to ukaže prilika i osetićeš povezanost. Osetićeš da si došla kući.