fbpx
Naslovna LIFESTYLE STYLE Pojam ličnog pečata

Pojam ličnog pečata

Sigurno ste čule za izraz „ostavio/la je svoj lični pečat“. Kada je ta rečenica prvi put dospela do mojih ušiju, pomislila sam da osoba zaista ima neki autentični pečat. Ipak sam kasnije shvatila da je u pitanju ono što konkretno biće izdvaja od drugih.

Postavlja se pitanje, kako to prepoznati  kod sebe?

„Kada nemaš šta da radiš, radi na sebi. Tu uvek ima posla.“

U poslednje vreme mi ovo ne izbija iz glave. Smatram da je za svaku nedoumicu rešenje samorefleksija. Pogledati u sebe, svoje srce, dušu, želje i podsvest. Što se tiče autentičnosti, to je poseban zadatak.

 Postoje devojke koje se ponašaju na način koji odgovara žargonskom epitetu basic bitch. Prema tome, neki imaju tendenciju da prokomentarišu kako su one sve iste.

Čak i one same se zaklinju da ispod njih nema ništa više od onoga što prikazuju svetu. Nema dubine, intriga ni neočekivanosti. Naizgled, sve je po šablonu i onako kako treba da bude. Od šminke, frizure, odeće do izbora momaka, drugarica i muzike. Ali kada su same, znaju da nije sve tako crno na belo. Tada shvataju da poseduju lični pečat.

Vreme je da taj pojam definišemo. To je ono po čemu je neko prepoznatljiv. Bitno je istaći da je on prisutan u svakom domenu. Obično su gestovi, fraze, uzrečice ali i čitave rečenične konstrukcije. Takođe, to mogu biti pogledi na svet, načini razmišljanja i žestina/blagost pod čijom upravom nešto činite.

Ne bi li otkrila šta je ono što tebe čini posebnom, možeš da porazgovaraš sa bliskim osobama. Pitaj ih kako bi te opisali nekome ko te ne poznaje. Verujemo da će te to navesti da i sama uočiš.

Kada već znaš koji je tvoj lični pečat, istakni ga. Recimo, znamo da je Taylor Swift crveni karmin dugo nosila kao odraz svoje ličnosti. Ukoliko je tvoj nešto nematerijalno, slobodno se tome posveti. Zapamti, negovanjem svog izraza neguješ sebe.