Čula sam priče mladih devojčica i devojaka kako čitanje smara. Izbegavaju prozu van obavezne školske lektire, jer je to užasno dosadno. Drage devojčice, nemojte se tako ogrešiti o knjige.

Verovatno većina vas sa takvim stavom nije ni probala da čita bilo šta pored „Ane Karenjine“. Ukoliko jeste, a nije vam se dopalo, samo niste naišle na prave primerke.

Pogrešno je povezivati svaki oblik pisane umetnosti sa školskim načinom učenja. Postoje razni turistički vodiči, modni katalozi, ljubavne pesme i ozbiljno dobre komedije – sve u formi knjiga.

Ono što čitanje pruža je beg od stvarnosti (koji, složićete se, svakome nekad treba), širenje vokabulara i buđenje emocija za koje niste ni znale. Dosta na taj način učite o životu, ljudskim postupcima i ljubavi uopšteno. Čak i neke škakljive teme su vam, podsredstvom knjiga, pružene na tacni.

Kada smo to rešile, možemo preći na preporuke.

Kao strastveni čitalac, najviše me privlače ljubići, komedije i trileri. Volela bih da vam u ovom postu izložim najprimamljivije tinejdžerske ljubavne knjige. Verujte mi, nećete se pokajati.

„Svi zajedno“ – Keti Hopkins

Pre svega, moram da istaknem da je ova knjiga poslednji  nastavak serijala „Istina, izazov, poljubac, obećanje“.Postoje još „Bezazlene laži“, „Letnji brodolom“, „Ljubavna lutrija“ i „Filmski poljubac“. Ne zna se koja je od koje bolja. Sve ih možete potražiti u Vulkan izdavaštvu.

Radnja prati grupu od pet prijatelja. Ipak, fabula je skoncentrisana na Ket koja se susreće sa velikim promenama. Čeka je preseljenje u novu kuću, a njen otac će se venčati sa svojom devojkom. Njeni prijatelji dolaze da budu uz nju. Dok igraju igru istina, izazov, poljubac, obećanje daju reč da će zauvek biti tu jedni za druge.

Iako joj se menjaju mnogi delovi života, ona shvata da neke stvari ipak ostaju iste…


„Momcima koje sam volela“ – Dženi Han

Planetarno popularni film je zapravo nastao po uzoru na knjige fenomenalne Dženi Han.

Postoji trenutno dva filma, ali tri knjige. Sve su dostupne kod nas, u Vulkanu.

Naime, Lara Džin Song piše ljubavna pisma svim momcima koje je volela. Ima ih ukupno pet. Bila je nevidljiva u srednjoj školi, sve dok se ta pisma nisu našla u rukama onih kojima su posvećena. I to ne njenom zaslugom. Tada joj se svet okreće naglavačke…


„Njegova devojka“ – Bler Holden

Jedna od najboljih tinejdž knjiga koje sam imala priliku da pročitam. A to dosta govori.

Postoji još nastavaka ali je samo jedan dostupan kod nas. Nosi naslov „Njegovo srce“.

Takođe su ove knjige dostupne u Vulkan knjižarama.

Tesa O’Konel sebe doživljava kao tipičnu tinejdžerku. Ove godine završava srednju školu i nema velike ambicije. Cilj joj je da se ne ističe mnogo i da možda ubedi staru simpatiju, Džeja Stouna, da joj uzvrati ljubav. Međutim, u grad se vraća Džejev stariji brat Kol koji joj je u detinjstvu uzrokovao samo probleme. Ipak on sada nije ni nalik starom Kolu. Štaviše, cela škola nije videla boljeg mangupa a on želi samo Tesu.


„Krive su zvezde“ – Džon Grin

Ovo književno ostvarenje zaslužuje posebnu pažnju. Upozoravam vas, ukoliko niste u stanju da podnesete knjige koje teraju na suze – ne čitajte. Takođe, ukoliko ste gledali film obavezno pročitajte knjigu. Nisu ni nalik.

Lično se vodim onim „knjiga je uvek bolja od filma“.

Radi se o Hejzel koja pati od tumora. Čudom se smanjio, te po njenom jačanju roditelji je navode da se pridruži Grupi za podršku. Ona, iako puna jeda i izgubljene volje za životom, tamo odlazi. Upoznaje Ogastusa Votersa, koji njenu priču ponovo ispisuje. Ovaj put sa mnogo više radosti.


„P.U.T. na prvi pogled“ – Mimi Vlaović

Za kraj ću se osvrnuti na našu sjajnu spisateljicu, Mimi Vlaović. Radnja je smeštena u Beogradu, što njenim žiteljima knjigu čini privlačnijom.

Kada se ukrste putevi devojke čiji život ne bi imao smisla bez putovanja i momka koji je zakleti nacionalista i nikada nije napustio svoju zemlju, sve u njihovim životima postaje komplikovanije. Opet, na neki način, i jasnije.


Drage naše, neka ovo bude početak zajedničkog druženja sa knjigama. Nemojte se ustručavati da nam pišete utiske u komentarima. Jedva čekamo da ih čujemo i razmenjujemo iskustva!