U ovoj epizodi malih tajni velikih majstora, odnosno nas, ti otkrivamo kako konzumirati alkohol sa stilom. Zapravo, naslov je prikrivena enigma „kako piti a ne napiti se“ pitanja.

Dakle, došla si na prvu žurku. Do sada si probala samo rakiju kada te je boleo zub i/ili pivo iz stričeve flaše kada su roditelji skrenuli pogled. Na događaju na kom si gost je potpuno drugačija situacija. Oko tebe se dosta njih leluja, smeši, flertuje ili čak, pazi sad – povraća. Odvratno, zar ne? Sigurne smo da želiš da to izbegneš. Evo i kako.

  • Pažljivo biraj

Pre svega, ukoliko imaš ispod 16 godina, izbegavaj alkohol. Veruj nam, imaš vremena i za pijanke, napijanja i blamove podsredstvom istih.

Kod probavanja bilo čega novog, bitan je izvor. Od koga piće dolazi, da li je osoba pouzdana i možeš li joj verovati. Kao kada probaš morske plodove, ići ćeš na proverena mesta. Razlog zbog kojeg je ovo važna stavka je taj što su neki ljudi u stanju da ti naude. Znali te ili ne, iz zezanja ti mogu ubaciti nešto u piće što će ti pomutiti pamet. Možda zvuči kao naklapanje tvoje bake, ali zaista je tako. Ukoliko si pronašla siguran izvor, možemo krenuti dalje.

  • Ne mešaj pića

Nemoj to da radiš. Ovo je najbrži i najsigurniji način da se napiješ. Izaberi recimo koktel i zaustavi se na drugom. Znaj gde ti je granica. Ukoliko ti se manta ili ti je muka, obavezno stani. Isprobavanje različitih stvari i prelaženje svoje tolerancije na alkohol je dozvoljeno kada si u sto posto sigurnom okruženju, najbolje kod sopstvene kuće. I to, naravno, uz nadzor bar jedne trezne drugarice koja to neće zloupotrebiti.

  • Ne zanosi se

Postoji nebrojano mnogo primera momaka i devojaka kojima su razne ideje padale na pamet. Neke su čak bile i pogubne. Ukoliko ste pred izlazak u raspoloženju za napijanje, zastanite. Posledica puštanja kočnica može biti fatalna. U tom trenutku deluje zabavno da se polugole spuštate niz gelender, ali sutradan to završava na internetu a vi želite da nestanete. Previše loših filmova smo odgledale na tu temu, pa izvucimo neku pouku.

  • Sigurnost

Ako izlaziš sa ne tako dobro poznatim ljudima, izbegavaj piće. Uvek imaj unapred osmišljen prevoz, jer je tvoja sigurnost na prvom mestu. Ukoliko si se smorila i želiš kući, to i uradi. Nisi dužna da ostaješ do kraja da bi ispoštovala društvo ili kako ne bi ispala loša u očima drugih. Drži do sebe. Nemoj se vraćati kući sa pijanim ili drogiranim ljudima, pa makar to bili prijatelji iz detinjstva.

  • Razblaži

Nisi slušala naše savete, pa si se ipak napila. Malo si opuštena, malo ti je čudno što je sve smešno. Kako nisi ranije primetila koliko je onaj dečko duhovit? Ne veruj svemu pod dejstvom alkohola. Naruči vodu, kako bi popijeno što brže isparilo. Žeđ sigurno već osećaš. Sedi ili izađi na svež vazduh kako bi malo došla sebi. Nikako nemoj da se penješ na sto da igraš, to definitivno NIJE dobra ideja.

Alkohol nije sramota probati i gustirati. Mnogima je to užitak, te ga rado probaju. Predrasude da žene ne treba da piju jer su nežniji pol, su apsolutna glupost. Nasuprot tome, ukoliko ti alkohol ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo to nije čudno ili neprihvatljivo.

Bitno je da pratiš svoje telo uz dozu razuma. Znaš šta tebi i tvom organizmu prija, a ako to nije po meri društva – šta te briga! Neće se oni sutradan buditi sa tvojim mamurlukom, zar ne?