Kada razmišljamo o domaćoj YouTube sceni, pomislimo na razne stvaraoce. Jedna od nezaobilaznih misli je ona o Lei Stanković, devetnaestogodišnjoj jutjuberki.

Ona, pored primarnog posla influencerke, ima razna ostvarenja za sobom. Peva, piše, glumi, pleše…A pored toga, primljena je na prestižan fakultet u Parizu. Takav život mora biti sjajan, zar ne? Ipak, ona je jedna od dokaza one latinske „Per aspera ad astra“ (Preko trnja do zvezda).

Rođena Beograđanka, počela je svoju karijeru sa samo 14 godina. Tada se za neke YouTube zvezde već znalo poput Yassera i Muđe. Ipak, još uvek je ovakav posao bio enigma i taboo – posebno za žensko. Bila je osmi razred osnovne škole kada se odlučila da prati svoje snove. Naišla je na vršnjačko nasilje, te je matursku godinu provela u Internacionalnoj školi. Tamo se nastavila školovati i tokom srednje.

Kako je skoro navela u svom „life update“ videu, prilično je zadovoljna svojim školovanjem i znanjem koje joj je pruženo. Iako ne voli da pominje kolege u negativnom kontekstu, imali smo prilike da tokom godina ispratimo prozivke koje su bile upućene njoj i njenoj sestri, Sari Stanković. Dobrota kojom pleni je izdvaja od drugih, što govori i brojka na njenom kanalu – preko 700.000 pretplatnika.

Pre dve godine je objavila svoju prvu knjigu „Izgradi svoj stil – Mali saveti“, kojom je zaokružila svoje dotadašnje znanje o modi i uspehu na YouTube-u. Iste godine je, sećam se, pomenuto ostvarenje bio pravi boom na Sajmu knjiga u Beogradu.

Ostvarila se i u muzičkom svetu, izbacivši razne pesme. Jedno od njenih najboljih dela je pesma „Bambolina“ koju je snimila sa drugaricom i koleginicom Nađom Stanojević. Skorašnja numera „Obsesion“ je doživela veliki uspeh. Spot je snimljen u etno selu Tiganjica, konkretnije restoranu „Trofej“. Ono što je posebno interesantno je što statisti nisu bili glumci, već njeni prijatelji.

Iako možda niste ljubitelji njenog rada, ovoj devojci morate odati priznanje. Kulturna, mlada, pametna i uspešna – epiteti koji je nesumnjivo krase.