Sve ima svoj  rok trajanja i već smo navikli da proveravamo hranu, ali da li to radiš i sa šminkom? Koliko god voliš svoj omiljenim karmin, puder, rumenilo, šminka ne traje večno. Moraš da povedeš računa jer opasnosti  koje dotrajala šminka nosi nisu baš bezazlene.

Da golim okom možete da vidite sve male bubice i bakterije koje se šetkaju po vašoj šminki, verovatno biste sve smesta bacili u smeće! Bajata maskara, ruž ili puder pogoršavaju stanje već nečiste kože i stvaraju nove probleme. Nažalost, na šminki ne stoji datum kad joj ističe rok, zato morate sami, na osnovu izgleda maskare ili ruža, presuditi da li je vreme da se od njih oprostite.

1#Tečna podloga

Dobra je za negu i zaštitu kože, ali traje maksimum godinu dana. Čak i ako pre nanošenja podloge kožu namažete kremom, ona ima direktan kontakt sa vašom kožom i uvlači se u pore.
Znaci da je podloga bajata:
Kiselkast miris
Vodnjikav izgled i nedostatak ranije kompaktnosti
Pojava razdvajanja sastojaka, koja izgleda kao razdvajanje vode od ulja

2#Sjaj za usne

Ovaj novi proizvod definitivno je zauzeo svoje mesto u neseseru svake devojke. Ali ako usne ne osušite i ne izvršite piling pre nego što ih ulepšate sjajem, onda ga ne smete koristiti duže od dva tri meseca, jer postaje zaprljan ostacima hrane, ljuspicama kože i svačim što ste na usne naneli ljubeći druge.
Menjajte sjaj ako:
Miriše ružno ili na buđ
Postane zrnast, ređi i skida se brže nego pre

3#Senka za oči

Kao i rumenilo u prahu, može trajati dugo, pod uslovom da izbegavate kontakt prstima i da perete četkicu. Nove senke traju duže i ne skupljaju se na ivicama kapaka.
Treba vam nova senka ako:
Njena površina je ispucala
Loše izgleda i ne zadržava se na kapcima
Stvara svrab ili iritaciju

4#Maskara

Ovde je najmanji rizik da će se proizvod ubajatiti, jer se najčešće koristi i brzo potroši. A duže od šest meseci je i ne smete koristiti.
Oči su veoma osetljive, naročito na četkicu maskare, na koju se svašta lepi. Maskaru ne smete nikome pozajmljivati, a četkicu povremeno treba očistiti papirnom maramicom.
Znaci da je maskara za bacanje
Počinju da se stvaraju grumuljice i deluje zrnasto
Miriše drugačije i može na trepavicama biti teža ili čvršća nego kad je bila nova
Četkica izgleda kao predugo korišćena četkica za zube, tj deluje “raščupano”

5#Oprema

Uložite u četkice od prave dlake. To će vas više koštati, ali četkica od prave dlake može se prati i boljeg je oblika i kvaliteta. Četka od prave dlake ostavlja ujednačen trag na koži, koji je teško postići sintetičkom četkom.
Četku menjajte ako:
Izgleda raščupano i ne raznosi ravnomerno šminku
Dlake opadaju i četka gubi svoj oblik
Senka, puder, rumenilo… se ne zadržavaju na njoj

6#Ruž za usne

Sada je sjaj više u modi, ali za glamurozni efekat nema ništa bolje od dobrog ruža. Ne treba ga koristiti duže od šest meseci.
Shvatićete da je vreme za novi ruž:
Miris ga najviše odaje, zato ga “pomirišite” pre nanošenja.
Ako je zrnast i drobi se, menjajte ga.

7#Kompakt rumenilo

Može da traje dugo, pod uslovom da u njega ne zabadate prste i da jastučić za nanošenje redovno perete.
Novo rumenilo vam treba ako:
Boja gubi na intenzitetu i traje kraće
Koža je iritirana i svrbi vas, čak i ako vam se to nikad pre nije dešavalo. Tad možete biti sigurni da je rumenilo previše staro

Ako je šminka stara, alergijske reakcije su neminovne. Javlja se crvenilo, otok a  ponekad može čak i da ti se zatvori kapak ili da ti oteknu usne. Sve ovo može da traje nekoliko meseci čak i godinu dana. Bolje sprečiti nego lečiti!