Jedna od najgorih čovekovih osobina je potreba za dominacijom. Njeno iskazivanje je prisutno na različitim poljima – od finansija, preko momaka pa do porodičnog ugleda. Ona sa sobom vuče diskriminaciju koja može biti poslovna, društvena ili emotivna.

Meta diskriminacije može postati bilo ko. A njen povod? Apsolutno bilo šta.

U razgovoru sa devojkom iz Loznice koja je proživela tinejdž golgotu, otkrili smo svu dečju surovost. Kako bi znala da prepoznaš (kod sebe i drugih) i izbegneš poriv za diskriminacijom, pažljivo pročitaj dalji tekst.

Naime, naš sagovornica je sada već u svojim dvadesetim. Ipak, tretiranje od strane svojih vršnjaka nikada nije zaboravila.

Kako navodi, rođena je u Loznici. Njeni roditelji su poreklom iz Bosne i Hercegovine, blizu čije granice se njen rodni grad nalazi. Detinjstvo joj je, kako kaže, bilo prilično lepo i uobičajeno. Međutim, kada je došala u srednju školu stvari su se promenile.

“Dobijala sam batine”, iskreno nam je rekao. Na našu zaintrigiranost uputila nas je u detalje.

“S obzirom da su moji iz Bosne, drugari su našli za shodno da me prvo psihički, a kasnije i fizički maltretiraju”. Mislila je da svoja osećanja ne sme da iskaže nikome, jer bi bilo još gore.

Najgore što možete učiniti kada vas ugrožavaju je da ćutite”.

Kada se našla u nevolji, većina društva ju je odbacila. Niko u to nije želeo da se petlja, jer je poreklo ono što nas definiše. „Nije tako“, demantovala ih je.

Rodno mesto, kao i svoje ime, izgled, slabosti i prednosti ne biramo, to nam je dato rođenjem. Na nama je kako ćemo to da preokrenemo u svoju korist. Međutim, mnogi različitost vide kao priliku za zezanje i/ili uznemiravanje, u najgorem slučaju maltretiranje. Ne shvataju da time srozavaju sopstveni integritet, drugome ostavivši samo gorčinu.

Moji roditelji jesu Bosanci, ali su i ljudi za razliku od onih koji su pokušali da me ubede u suprotno“, poentirala je na kraju.

Porivom za iskazivanjem dominacije samo sebi nanosite štetu. Slika o vašoj dominantnosti pada u vodu, a šaljete sasvim drugačiji signal – nesigurnost. Malo zrelijoj osobi je jasno da time pokušavate prekriti svoje nedostatke.

Zapitajte se šta vas to muči pa to ističete kod drugih?

Da li ste vi odbačeni ili povređeni, pa skretanjem pažnje na tuđu autentičnost to prikrivate?

Samorefleksija je rešenje da svoju toksičnost pretvorite u ljubaznost, jer niko negativu neće doveka tolerisati.

Realizovano po projektu odobrenom od Ministarstva kulture i informisanja