Budimo iskreni – svi bismo želeli da znamo nešto što drugi ne znaju.

Problem nastaje kada zaboravimo da su tajne pitanje poverenja.

Kada nam neko saopšti nešto u poverenju, znači da nam dovoljno veruje I da je siguran da ćemo držati jezik za zubima. Kada ne ispunimo ta očekivanja, poverenje je izgubljeno. Jedna stvar, koju treba da naučimo tokom odrastanja, je da znamo kada ćemo postati “cinkaroš” ako izbrbljamo nečiju tajnu, a kada je odavanje nečije tajne u stvari usluga, koju činimo osobi (kada je u pitanju njegovo zdravlje ili bezpednost, na primer). Veruje se da žene teže čuvaju tajne, bez obzira na to koliko te informacije bile lične ili škakljive, ali je isto tako poznato da većina žena oseća krivicu nakon toga.

Zašto čuvamo tajne? Ljudi se plaše da, ukoliko neka poverljiva informacija iz njihovog života izađe na videlo, biće osuđivani, izloženi podsmehu ili će , pak, neko to iskoristiti protiv njih. Naravno, postoji razlika između “dobrih” I “loših” tajni. Na primer, izbor poklona za rodjendan najboljoj drugarici, ili priprema žurke iznenađenja su “dobre” tajne, kao I sve lične informacije, koje skrivamo od drugih kada smo na internetu. Sakrivanje važnih informacije o prijatelju ili sestri koji se nalaze u situaciji opasnoj po njihovo zdravlje ili bezbednost, je “loša” tajna. Tajne, koje imaju veze sa drogom, lošim društrvom ili nekim zdravstvenim problemom, treba podeliti sa nekim starijim I odgovornijim, sa nekim ko može da vas posavetuje ili pomogne I vama I onome čiju tajnu čivate.

Kako da budete moralni I čvrstog karaktera, kada je tajna koju cuvate tako “sočna” informacija I baš biste voleli da je sa još nekim podelite? Ukoliko se “izletite” I počnete da pričate brzo ćete steći reputaciju tračare. Ukolikio vam, pak, to pređe u naviku, ubrzo nećete imati tajni, koje ćete moći da otkrivate drugima. Jednostavno se oduprite toj potrebi, ugrizite se za usnu, promenite temu ili se okrenite I idite! Mislite o sebi kao o osobi dostojnoj poverenja. Pokušajte da tajnu zaboravite, što manje o njoj razišljajte I manje će biti šanse da je odate.

Šta da ardite ako vam se ipak desi da odate nečiju tajnu? Izvinite se. Ne smišljajte izgovore već budite iskreni. Čak I da izazovete nečiju ljutnju I bes, uzdržite se od ishitrenih I burnih reakcia. Preuzmite krivicu na sebe, izvinite se I trudite se da vam se to ne ponovi. Tajne, ponekad, mogu biti težak teret onome koji ih čuva. Mugu izazvati različite emocije, zbog njih možete biti nervozni ili zabrinuti. Morate naučiti da pažljivo odlučujete o tome kakve I čije tajne ste spremni da čuvate. Donošenje upravo takvih odluka, definisaće vas kao ličnost I stvaraće sliku o vama, kod vama dragih I važnih osoba.