U programima najzanimljivijih muzeja sveta po nešem odabiru, a iz ugla ljubitelja putovanja, nalaze se najlepša dela slikara, skulpture, oružje, nakit, dragocenosti, avioni, kosmički aparati, neviđena bića i čak pravi pravcijati potopljeni brodovi.

“Ko to kaže?”- pitaš se. Odgovor: desetine hiljada običnih posmatrača sa svojim nepristrasnim mišljenjima, oni nisu bili previše lenji da podele na TripAdvisor – jedanom od najvećih sajtova za turiste.

25. Narodni muzej Te Papa Tongareva (Velington, NOVI ZELAND)

Nacionalni muzej Novog Zelanda naglaskom na istorii i kulturi ostrva nacije, njenog  stanovništva Maori. Ljubitelji prirode će biti zadovoljni sa velikom zbirkom dinosaurusa, ptica, riba, insekata pa čak i mitskih bića – kao što je orci. A sve zato što je na Novom Zelandu, Peter Jackson snimio trilogiju “Gospodar prstenova“.

24. Muzej latinoameričke umetnosti (Buenos Ajeres, Argentina)

Izložbe muzeja posvećene radovima uglavnom Lation Američkoj umetnosti XX veka. Na prvom spratu postoje radovi savremenih umetnika , a na drugom su ranija dela. Skoro sve eksponate poseduje Argentinski filantrop Eduardo Constantini.

 

23. Muzej terakota ratnika i konja (Xi’an, Kina)

Kineski zid i Armija od terakote – jedan je od najprepoznatljivijih simbola Kine, čija je izgradnja pala na vladavine Kin Shi Huang, prvog cara ujedinjene kineske države. Njihov moćni vladar je video uporište bezbednosti zemlje i nastavak lične vlasti u zagrobnom životu. Važno je napomenuti da ne postoje identični oblici među vojnicima: svi su različitog ranga, oružje koje koriste i izrazi na licu .

 

22. Holocaust Memorial Iad Vashem ( Jerusalim, Izrael )

Memorijalni kompleks Istorija holokausta se nalazi na planini Herclu u zapadnom delu Jerusalima. Večno sećanje na nesrećne ljude i počast svim borcima protiv fašizma.

 

21. Nacionalna galerija umetnosti (Vašington)

Kompleks se sastoji od vrta skulptura i dve zgrade povezane podzemnim prolazom. Zbirka muzeja pokazuje mnoštvo umetničkih dela iz različitih epoha i stilova. Uzgred , mnogo eksponata – remek dela Ermitraža, kupio je američki poznavalac lepote iz sovjetske vlasti.

 

20. Infoteh (Brumadiniiu, Brazil)

Umetnički predmeti pod krošnjama netaknute šume? Zašto da ne! U brazilskom park- muzeju savremene umetnosti, objekati nalaze se na otvorenom. Naravno, postoje zatvoreni i izložbeni centri drugačijeg karaktera. Svetli Inhotim se često naziva “Diznilend za odrasle “.

 

19. Institut Rikardo Brennanda (Resifi, Braziliâ)

Kulturni centar pripada kolekcionaru Brazilcu Rikardu Brennan i obuhvata muzej, galeriju, biblioteku i park. Značajan broj eksponata posvećenih kolonijalnoj eri Brazila. Od posebnog interesa za turiste je impresivna kolekcija oružja.

 

18. Nacionalni muzej avijacije i astonautike (Vašington, SAD)

Istraživački Centar Smitosonianskoginstituta – pravi je izlaz za one koji, iz bilo kog razloga, ne mogu da postane piloti ili kosmonavti. Pod visokim lukovima muzeja malaze se jedinstvene kopije pravog aviona i svemirskih letelica.

 

17. Centar Getti (Los Anđeles, Kalifornija)

Кompleks Geti  ugodi će svoje posetioce neverovatnom arhitekturom sa prekrasnim pogledom na Los Anđeles. Muzej predstavlja radove evropskih fotografa, vajara i slikara. Park pored, je poznat po svojim jedinstvenim gurgutanjem vodopada. Unutar zidina Instituta za istraživanje sprovode se obuke i izložbe .

 

16. Pergamon Muzej (Berlin, Nemačka)

Izložbe u muzeju su podeljene u tri bloka: Antičke kolekcije, Muzej islamske umetnosti i Muzeja Near. Ovde se nalaze monumentalne dela arhitekture, skulpture, mozaika, reljef i pisanje sa veoma teškom sudbinom. Činjenica da je bombardovanje Berlina tokom Drugog svetskog rata dotakla Pergamonski Muzej, što je rezultiralo tome da se deo eksponata premesti, međutim još uvek nisu vraćeni.

 

15. Nacionalni muzej Drugog Svetskog Rata (Novi Orlaen, SAD)

Otvaranje muzeja bilo je posvećeno 56.godišnjici strateškoe operacije iskrcavanja trupa u Francuskou 1944. godine. U atrijumu zgrade je predstavljena vojna oprema, što je doprinelo pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu.

 

14. Akademija likovnih umetnosti (Firenca, Italija)

Unutar zidina prve Akademije slikarstva u Evropi može te videti međunarodno prepoznatljive predmete umetnosti kao što su “David” Mikelanđelo. Ne voliš skulpture? U svakom slučaju, ne prolazi mimo: turisti, koji se originalno nameštaju ispod golih skulptura kako bi se slikali, može da bude neopisivo zabavno!

13. Van Gogh Muzej (Amsterdam, Holandija)

Prelepo – nema cenu, ali neretko smo čuli basnosnosnim sumama, za koje se prodaju umetnička dela znamenitog holansdkog slikara postimpresionizma. Pored radova majstora, muzej izlože radove svojih podjednako poznatih savremenika: Pol Gogen, Claude Monet, Pablo Picasso .

 

12. Britanski muzej (London, Velika Britanija)

Vekovima, kolonisti iz Britanske imperije otkrivali su najskrivenije kutke planete, a odatle su skupljali zanimljive “suvenire”, koji su kasnije postaoli eksponati drugog po posećenosti muzeja sveta. Ogromna zbirka pokriva većinu različitih epoha, kultura i raznih umetničkih formi.

 

11. Novi Muzej Akropolja (Atina, Grčka)

Komplikovana, skupa i dugotrajna izgradnja muzeja je bila uslovljena sa dva međusobno povezana faktora. Prvo, grčka istorijska je nakupila preveliku količinu artifakata. Drugo, Britanci nisu hteli da vrate ukradene istorijske i kulturne vrednosti, pozivajući se na činjenicu da oni nemaju gde da izlože i čuvaju.Ali na kraju su ipak morali da vrate.

 

10. Nacionalni muzej antropologije (Meksiko Siti, Meksiko)

Kultura autohtonih naroda Srednje Amerike je obavijena izmaglicom fantazije, percepcijom njihove krvoločnosti i neviđenog bogatstva. Koliko je sve to istina, možete da ocenite u glavnom muzeju Meksika, gde su predstavljene drevna bogatstva tako moćnih civilizacija prošlosti, kao na primer Maja i Asteka.

 

9. Vasa Muzej (Stokholm, Švedska)

Najposećeniji muzej u Skandinaviji je izgrađena oko broda “Vasa”, u vlasništvu švedske mornarice XVII veka. To je najstariji vojni brod koji je preživeo do danas. I izdržati test vremena mu je pomoglo, za divno čudo, brodolom za vreme svoje prve plovidbe. Uronjen u vodu niskog saliniteta, brod nisu pojeli morski crvi.

 

8. Državni muzej (Amsterdam, Holandija)

Centralno mesto u muzeju, osnovanom 1808 godine od strane Lui Bonaparte, zauzimaju slikarska platna holandskih majstora XV-XIX vekova. Na primer ovde se nalazi slika Rembrantova “Noćna straža” veličine 363×437 cm, koja se proslavila svojom ne tako lakom istorijom od pokušaja da je unište do ogromnom količinom zagontki i na kraju nekoliko puta je spominjana u filmovima.

 

7. Londonska nacionalna galerija (London, Velika Britanija)