naslovna115Svi se mi s vremena na vreme zapitamo šta je to sreća i gde je tražiti. Autorka romana “Jedi, moli, voli” Elizabet Gilbert će nam otkriti neke principe koji njen život čine prostijim, radosnijim i srećnijim.

 

Miss6Teen je već počela da primenjuje!

 

1Pravilo: Nije obavezno biti neustrašiva – budi voljena.

Ja ne savetujem biti neustrašiv. Sretala sam takve ljude: uglavom su to bili ili psihopate ili deca od 3 godine. Mislim da smo svi radoznali po prirodi. Radoznalost je sjajna stvar. Ako se malkice potrudimo, možemo da postignemo ogromne rezultate. Ako svako jutro kada se probudite postavite sebi pitanje:”Šta bih još zanimljivo mogla da saznam?” i dan za danom se približavate ka svom cilju makar na milimetar, vaš život će postati bolji i lepši.

2Pravilo: Sprijateljite se sa svojim strahom

Ja imam strah od mnogih stvari u životu, ali sam morala da naučim da se zahvalim svojim strahovima: “Razumem, ti me štitiš, ti si moj telohranitelj”. Mi ne cenimo to, da nam upravo strah čuva život tako dugo. Još smo živi, jer u određenim momentima naš strah nam govori: “Ne sedaj u auto kod tog dečka!”, “Ne šetaj po tamnim ulicama”, “Ne ulazi u vodu, ti nisi neki plivač”. Mi dugujemo našem strahu za naš život.

3Pravilo: Prestati potragu za sigurnosti.

U svetu postoje paradoksi i neizvesnosti. I dok mi ne prestanemo da tragamo za pravilima koji nas čuvaju dalje od njih, nikada se nećemo osećati samouvereno i sigurno.

4Pravilo: Budite strpljivi prema sebi.

Nemorate da pravite ogromne skokove i da trošite ogromnu energiju za to, da bi ste bile srećne. Svi čekaju neki znak ili čudo. U tome, naravno ima nešto dramatično i uzbudljivo, ali to se dešava redko. Svi mi tragamo za lakim načinom, ali ja nisam napisala svoju knjigu za jedan dan. Pre nego što sam je napisala prošla sam kroz mnogo toga, svašta sam doživela i mnogo plakala. Da bi smo dostigli “belu liniju” treba da ispravimo one stvari, koje moraju da se isprave. A za to je potrebno strpljenje ka sebi, umeće opraštati sebi i drugima, jer promene nisu lak zahvat.

5Pravilo: Ne očekujte garanciju.

Mnogi od nas nemaju hrabrosti bilo šta da zapčnu, samo zato jer nisu sigurni u konačni rezultat. Ali u tome i jeste smisao. Ako bi smo znali kako će da se završi putovanje, nikada ga ne bi smo ni započeli. “Šta ako krenem na putovanje, a na njemu mi se ništa ne desi?” – pitate se. Na kraju svakog puta iako niste dobili ono što ste očekivali, vi će te naučiti nešto novo o sebi. Da, nećete se otarasiti od razočarenja ali i to je deo puta.

6Pravilo: «Оdbaciti» i «odustati» — nije jedno te isto.

Odbaciti nešto znaši priznati da je to što ste započeli dosadno, teško i nepotrebno. Predati se znači priznati: “Nemam snage i ja više ne mogu ništa da učinim”. Mene je često bilo sramota zbog postupaka koji su mi se dešavali jer sam se nešeg odrekla. I obrnuto sve su mi se lepe stvari dešavale u životu kada sam se predala. U tim momentima sam shvatala da ja nisam najjači čovek u vasioni i jednostavno sam nastavljala dalje.

 

7Pravilo: Budite kreatori svog života, a ne posmatrači.

U knjizi “Big Magic” sam savetovala čitaocima da nađu sebi neki umetnički hobi kao ventil. Novinari su me onda pitali, da li se ne bojim da će svet da se napuni lošim slikama? Takvu aroganciju nisam očekivala. Umetnost ne možebiti samo elitna, u blo kojoj sferi može da se javi talenat. Čak i ako ne znate da crtate, nemojte se bojati da stvarate! Too je mnogo bolje nego jednostavno posmatrati sa strane, kako prolazi život. Nađite ono šta vas inspiriše, ono šta vas interesuje. Ne plašite se kritike, stvarajte, crtajte i tada će život da počne da vam donosi radost.

8Pravilo: Nađite svoje pleme.

Moguće da mnogi od nas imaju potrebu za nastavnikom. Ali šta ako je grupa vršnjaka sa istim problemima i interesovanjima mnogo bolja od nastavnika? U takvoj grupici vi jedne druge motivišete sa budete bolji. Ako još uvek nemaš svoje “pleme”, moguće je da je vreme da ga stvoriš i postaneš lider svoga klana. Ako ne postoji ono što vam je potrebno, učinite to sami!

9Pravilo: Postavljajte prava pitanja

Mnogi ljudi koji su pročitali moju knjigu, misle da će putovanje da im promeni život. Često me pitaju: “Kako se zove ta picerija u Neapolju”, ali u knjizi nije reč o pici, a o pitanjima, koje sami sebi postavljamo. Pitajte sebe “Šta hoću da napravim od svog života?”, “Šta bih volela manje ili više?”, “Šta me čini srećnom?”, “Ko mi pomaže da shvatim da je svet pun mogućnosti?”. Postavljajte prava pitanja – postanite naučeni oslanjajući se na sopstvena iskustva.

10Pravilo: Nastavite da živite.

Krivo nam je kada nešto ne uspe. Ali najgore je kada spustimo gard i kažemo:”Više nikada i nikome neću da ispričam o svojoj mašti”, “Nikada više neću da probam to”. I šta nam onda preostaje daradimo do kraja života? Da čekamo smrt i da plačemo nad svojom sudbinom, dok taj dan ne nastane? Ako u našem životu mogu da budu srećni momenti, nesmemo se predavati. Moramo da nastavimo da živimo. Ne postoji ništa važnije u životu nego da nastavimo da budemo radoznalim i zainteresovanim čovekom.

ffdf9a62207a2e76962a426f6a05513f_articlemain