Bilo bi nepravedno zabraniti zavist. Ona je ogledalo naše čežnje, motor koji pokreće ostvarenje naših želja. Jel te zadene što tvoja poznanica ima lepog dečka koji je obožava, ili novu torbu i bolji telefon?

Iskoristi to kao podsticaj za sopstveni ljubavni život, telefon, stvari. Tamo gde postoji zavist, sigurno postoji i velika želja koju treba ostvariti. Zavist te može podstaći i učiniti lepšom, uspešnijom, pametnijom i bogatijom. Najvažnije je da je ne zameniš mržnjom. Umesto celodnevnog cmizdrenja i samosažaljevanja”zašto ona, a ne ja?”, odluči “to i ja mogu!“. Ne zagorčavaj sebi život mislima da bi ti bilo bolje kada bi drugima bilo mnogo gore, nego uloži energiju u sopstveni napredak.

Razmisli: Zavist osećamo u trenutcima kojima procenjujemo da neko drugi nezaslužno ima sešto pto bismo mogli i trebali imati mi. Zavist nam je prijatelj koji nam pomaže da prepoznamo svoje želje i motive za njihovo ostvarenje. Vrlo lako nam može postati neprijatelj, ako samo zavidimo i ne preduzimamo ništa.

Lekcija: Zavist ti može pomoći u prepoznavanju sopstvenih ciljeva i njihova ostvarenje.

Ukoliko tebi neko zavidi i stalno se pitaš zbog čega? Znaj isto kao i ljubav i “zavist mora da se zasluži”.