Tinejdžerske filmove volimo da gledamo, ali oni su često nerealni i pokazuju neki sasvim drugačiji život. Srećom, postoje i nešto realniji koji moraju postati deo obavezne literature sa platna.

Cool su filmovi u kojima tinejdžer na neku foru izgubi nevinost poslednjeg dana škole (Američka pita) ili o devojci koja ima love kao blata i na kraju se ljubi s glumcem Paulom Ruddom (Djevojke s Beverly Hillsa), ali ipak su nam draži realniji teen prikazi života.

Oni prikazuju prave tinejdžerske probleme i lako je poistivetiti  se sa njima. Evo nekoliko teen filmova koje morate pogledati pre završetka srednje skole:

Me and Earl and the Dying Girl
Ovaj film prikazuje srednjoškolca Grega koji radi parodije na klasične filmove sa svojim prijateljem Earlom. Njih dvojica ce se sprijateljiti sa devojkom iz razreda Rachel kojoj je dijagnostikovan rak. Film treba da pogleda svako jer on uči o prijateljstvu, ljubavi, borbi s bolešću, a i pun je dobrog humora.

Trinaest (Thirteen)
Život 13-godišnjakinje doći će do strmog puta droge, seksa i zločina koji će uzdrmati odnos s njenom majkom. Ovaj film pokazuje različite probleme tinejdžera, ali ne na kliše način. Radnja i ono što je moderno u filmu vazi za 2000. godinu, ali odnosi i ponašanje se mogu primeniti i danas.

Juno
Film o tinejdžerskoj trudnoći koji nije ovdje da `popuje`- da, i to je moguće i baš zato je Juno poseban. Soundtrack Juna je još uvek jako popularan, a svi treba da ga pogledaju jer ne osuđuje tinejdžersku trudnoću, ali je prikazuje onakvom kakva zapravo jeste.

Podmornica (Submarine)
U filmu je Oliver Tate koji ima 15 godina i dve želje: izgubiti nevinost pre sledeceg rođendana i uništiti vezu između majke i očuha. Ovaj film u sebi ima romantike, ali pokazuje i porodicne probleme, a i ima humora

Klinci (Kids)
Život njujorških tinejdžera prikazan na platnu, a uključuje seks, drogu, alkohol, cigarete, kršenje zakona. Klinci nikako nisu za ljubitelji  “mekanih” teen filmova, ali ga svi trebaju pogledati .

Munjeni i zbunjeni (Dazed and Confused)
Radnja ovog filma smestena je 1976. Godine u Teksasu i prati avanture srednjoškolaca zadnjeg dana škole. Likovi u ovom filmu su i više nego živopisni i zanimljivi, ali pravi zaplet ne postoji a ni ne zameramo

Rebel Without A Cause
U filmu glumi James Dean koji je buntovnik koji ima svadje s roditeljima, s ljubavi i prijateljima. Film je snimljen 50-ih godina zato ne treba očekivati spektakularnu radnju kao u novijim teen filmova, ali Rebel Without A Cause treba pogledati svako pre kraja srednje skole.

Just Another Girl on the I.R.T.
Radnja prati srednjoškolku iz Brooklyna koja želi da zavrsi srednju i da upise fakultet. Naravno, planove joj poremete životni problemi i drame. Film pokazuje snažnu i mladu žensku figuru koja treba biti uzor svim devojkama i zato je ovaj film obavezan!