Kad je u pitanju spajanje, neki su pojmovi jasniji od ostalih. Ti i tvoji prijatelji se verovatno slažete da se ljubljenje sa jezikom naziva francuski poljubac, a da “druga baza” znači da su grudi nekako umešane. Ali, kad je reč o seksu, čini se da postoji veća konfuzija. Kao, šta se događa ako ste to uradili samo dve sekunde? Ili šta ako si imala seks sa devojkom?

Iskreno, tačna definicija uopšte nije bitna. Ono što je zaista važno jeste da ti i tvoj partner dali pristanak i da koristite zaštitu.

Verovatno trenutno kolutaš očima: “Hannah, znam, i dalje samo želim da znam da li je ono šta se sinoć desilo bio zakonit i pravi seks.”

Dakle, imajući to na umu: šta se zapravo smatra seksom i zašto?

Šta ako sam masturbirala pre seksa?

Masturbacija ne izjednačava pol i nema nikakve veze sa tvojom nevinošću. Međutim, potpuno je normalno masturbirati pre ili za vreme seksa kako biste doveli do boljeg orgazma. Ti i tvoj partner definitivno možete “začiniti stvari” masturbacijom.

Super je siguran način da saznate o svom telu i pripremite se za seks, jer će vam pomoći da shvatite šta vas uzbuđuje – a šta ne.
Bonus: Nema potrebe da se brinete o SPI ili trudnoći.

Šta ako nisam imala orgazam?

Možda misliš da se seks računa samo ako postigneš orgazam, ali to apsolutno nije tačno. Tako je normalno da ti ili tvoj partner (ili oboje) to iskustvo tela ne dobijate tokom svog prvog, drugog ili stottog puta u seksu.

Otprilike svaka treća žene “ima problema sa postizanjem orgazma prilikom seksa sa partnerom.” Pored toga, svako telo „različito reaguje na razne vrste seksa, a svaka žena ima različite sklonosti prema tome kako voli da bude stimulisana“. Zato NE čitajte previše u njemu ako još uvek niste stigli do velikog O – potrebno je vreme!

Šta ako je to samo spoljašnji pec?

Spoljni peting se može definisati na više različitih načina u zavisnosti od toga s kim razgovarate! Internet resurs za pitanja zdravlja, opisuje ga kao “vođenje ljubavi bez prodora u vaginu ili anus. Omogućuje paru da budu seksualni, intimniji, pa čak i orgazmičan jedno sa drugim, bez seksualnih odnosa.”

Neki primeri su: zajednička masturbacija, igranje sa seksualnim igračkama i suvo grljenje. To je tehnički seks, ali opet, definicija je na vama!

Šta ako su to bile samo dve sekunde?

Da, to je još uvek seks. Samo dve sekunde.

Evo šta je važnije od etikete: Bez obzira koliko dugo traje seks, vaš partner mora da obuče kondom da bi sprečio rizik od trudnoće i seksualno prenosivih infekcija.

I samo da znaš, ako si seksualno aktivna, trebalo bi da se redovno testiraš na polne bolesti i trebalo bi da podstakneš svog partnere da radi isto. Možete da posetite klinike (koja nudi poverljivo testiranje – vaši roditelji ne trebaju da znaju) ili Google da biste saznali gde vaš grad ili grad nudi besplatno testiranje na polne bolesti. Ali čak i nakon testiranja, i dalje morate koristiti kondome.

Šta ako je penis ubacio na pola puta i to je bilo to?

Ne postoji zvanična knjiga pravila o seksu koja tačno kaže koliki procenat penisa mora biti umetnut da bi se mogao računati kao pravi seks. To je samo seks ili pokušaj seksa.

I opet, bez obzira koliko daleko stigao, kondomi su obavezni.

Šta ako je to bio samo oralni ili analni seks?

Neki ne smatraju „pravi“ seks zato što ne možeš zatrudneti, ili zato što neki smatraju oralni seks trećom bazom. Ali oralni i analni su definitivno vrste seksa. Reč “seks” je u terminu sa razlogom.

Šta ako je sa devojkom?

Za seks nije potreban penis. Djevojke mogu imati seks među sobom na sve načine, uključujući oralni seks i seksualne igračke.

Samo što u ovom slučaju trudnoća nije faktor rizika ovde ne znači da možete zaboraviti na siguran seks. I dalje ste u riziku od polnih bolesti bez obzira s kim imate seks.

Šta ako moj partner kaže da se nije “računao”?

Iskreno, šta im daje autoritet? Seks može značiti različite stvari za različite ljude, ali ono što je na kraju važno jeste kako se osećaš ti povodom toga.

Šta ako ne pristanem?

Ako nisi pristali na seks, to se zove silovanje ili seksualni napad. Nije važno u kom momentu si rekli “ne” ili “stani” ili si se predomislila. Saglasnost je jednokratna stvar i može se povući u bilo kom trenutku. Ako sumnjaš da si možda bila napadnuta, obrati se od nekom od poverenja odraslom (ili možete čak pozvati broj za podršku OVDE).