Da li ste znale da je jedan od najvećih problema u stomatologiji, pored karijesa – nedostatak prostora u vilici za stalne zube?

Ako si primetila da su tvoji stalni zubi nepravilno raspoređeni i da rastu „jedan preko drugog“ , ne očajavaj. Stručnjaci procenjuju da čak tri četvrtine tvojih vršnjaka ima isti problem. Dobra vest je da dobar stomatolog može pomoći da imaš osmeh od milion dolara.

9giphyVeć smo pisali o fiksnim protezama link. Nekada su fiksne proteze bile rezervisane za štrebere i bile razlog podsmeha. Srećom, nepravilno raspoređenih zuba nisu pošteđene ni poznate holivudske zvezde, koje su su i doprinele globalnom trendu nošenja proteza. Danas su proteze apsolutni hit, a neke toliko dobro izgledaju da će tvoj osmeh biti WOW i pre nego što skineš protezu i dođeš do cilja zbog kojeg si je nosila.

Ako si odlučila da protezom dođeš do novog osmeha, otkrivamo nekoliko stvari koje ti možda nisu rekli, a trebalo bi da znaš.

Da, ponekad će biti neprijatno i boleće.

Normalno je da ponekad vilica zaboli, a razlog tome je što će se tvoji nepravilno raspoređeni zubi pomerati do pozicija na vilici na kojima je oduvek trebalo da budu. Bol nije uvek istog intenziteta, nekada je jači, a nekada samo neprijatnost. Srećom, to stanje ne traje dugo. Bol se najčešće javlja u prvim nedeljama nošenja proteze i nakon svakog podešavanja proteze. Kako stvari budu lagano dolazile na svoje mesto taj neprijatni pritisak će popuštati. Osećaj „stranog tela“ u ustima nestaće potpuno nakon mesec dana, a tebi će se činiti kao da si oduvek imala protezu u ustima.

 

Zaboravi na obrok „s’ nogu“.

Jednostavno, nošenje proteze podrazumeva da ćeš više vremena provoditi u žvakanju i mljackanju. Ako si bila pobednica takmičenja u brzini jedenja sendviča, titulu ćeš morati da prepustiš nekome. Ukusna hrana će i dalje biti sjajnog ukusa, ali ćeš morati pažljivo da je komadaš i još pažljivije žvaćeš.

 

„Imam li nešto među zubima?“

3-37527-Jim-Carrey-do-I-have-something-rKg8Ovo je pitanje koje ćeš sebi, a bogme i drugima, postavljati nakon svakog obroka. Pitanje će biti potpuno na mestu jer ćeš u većini slučajeva zaista imati komadić hrane koji je zapeo za žicu proteze. Sigurno imaš dobru drugaricu koja je za tebe uvek tu, pa i kada treba da proveri tvoj osmeh. Ako drugarica nije tu, a ti sumnjaš na listić salate koji je spreman da te izblamira, uvek ti može dobro poslužiti ogledalce koje ćeš nositi sa sobom. Takođe, možeš se osmehnuti uvek u prednju kameru svog telefona i proveriti da li imaš u ustima još nešto osim zuba i proteze.

 

Pranje zuba će trajati znatno duže

4tumblr_n7i55fcOvw1snxpzro10_500Više neće biti dovoljno da koristiš samo običnu četkicu kao deo rutine za održavanje higijene usne šupljine. Biće neophodno da zađeš i na neka teško dostupna mesta, a u tome će ti pomoći interdentalna četkica koju možeš nabaviti u gotovo svim apotekama i drogerijama. Obavezno konsultuj svog stomatologa i pitaj ga sve što te zanima. Takođe, na youtube-u ćeš pronaći mnoštvo saveta o održavanju usne duplje – odvoji malo vremena za sebe i svoje zdravlje i dobro se informiši o svemu!

 

Da li ću moći da se ljubim sa dečkom

Moći ćeš, itekako, ne paniči! Sigurno će vam biti neprijatno dok se ne naviknete na tvoj „aparatić“, ali, kad se naviknete, oboje ćete zaboraviti da je tu. Redovno čisti svoje zube i protezu i prepusti se poljupcima bez straha.

 

Dan bez smeha je izgubljen dan…

… i zato nikad, ali baš nikad nemoj da skrivaš ni svoj osmeh, ni svoju protezu! Prihvati da će proteza biti deo tebe nekoliko godina, i zato se smej od srca kad god ti je do smeha. Sa protezom ti je kao i sa kotrljajućim „r“ – svi se naviknu posle nekog vremena i niko neće ni obraćati pažnju na tvoju protezu.

 

Ne odustaj od proteze!

635934175530675573-1981349816_fdhasjkIdealno vreme za postavljanje fiksne proteze je oko 13. godine. Proteza ispravlja nepravilan ugriz, rešava nedostatak prostora u vilicama, nepravilan položaj zuba, razmak između njih. Osim estetskog problema, nepravilno raspoređeni zubi su i jedan od faktora rizika za nastanak karijesa, paradontalnih oboljenja, pa čak i problema u govoru. Zato, NE ODUSTAJ OD PROTEZE. Ako sada odustaneš, sigurno će ti jednoga dana biti žao što se tim problemom nisi pozabavila u tinejdžerskim danima. Razmišljaj samo o svom novom, lepom, širokom i belom osmehu i garantujemo da će sve biti lakše!