Pritisak vršnjaka može biti težak za mnoge tinejdžere. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta o tome kako se nositi s pritiskom vršnjaka i kako se osećati samopouzdano u svojoj koži.

  1. Otvoreno razgovarajte sa osobom ili grupom koja vrši pritisak – Moguće je zauzeti se za sebe, izreći svoj stav i mišljenje bez da ulazite u sukob. Učinite to na način da jasno kažete kako se osećate u toj situaciji te što želite, odnosno ne želite učiniti. Posve je u redu reći NE bez da se izvinjavate ili opravdavate.
  2. Pronađite podršku – Pronađite prijatelja ili člana porodice kojem možete verovati i koji će vas podržati u teškim situacijama. Razgovarajte s njima o svojim osećanjima i problemima.
  3. Budite sigurni u sebe – Verujte u sebe i svoje sposobnosti. Radite na razvijanju samopouzdanja i samopoštovanja. Pronađite aktivnosti koje vas ispunjavaju i u kojima uživate.
  4. Izbegavajte negativne uticaje – Izbegavajte ljude i situacije koje vam ne odgovaraju. Ako se osećate nelagodno u nekoj situaciji, nemojte se prisiljavati da ostanete.
  5. Tražite pomoć – Ako se osećate preplavljeni i ne možete se nositi s pritiskom vršnjaka, potražite pomoć odrasle osobe u koju imate poverenja. To može biti roditelj, učitelj, savjetnik ili druga osoba koja vam može pomoći.

Setite se da je pritisak vršnjaka nešto s čime se svi susrećemo, a nešto što se može prevladati. Verujte u sebe i svoje sposobnosti, i ne dopustite da vas pritisak vršnjaka spreči u postizanju svojih ciljeva.