U našem svakodnevnom životu lako zaboravimo da je sve što nas okružuje  – to i jeste tvoj život. Kako da postaneš svestanija, da popuniš život onim što stvarno želiš, i prestaneš da izdaješ svoje vrednosti?

Kako provodiš dan – tako provodiš život.

Misli i razgovori, ljudi i okolina – sve, šta se dešava svaki dan – to i jeste tvoj život. Razmišljajući o ovoj frazi, dobijam želju da mudrije biram ono čime ću da popunim svoj život.

Da bi smo vodili ispunjen život, nije dovoljno naći neki šablon i strogo ga se pridržavati. Takođe je potrebno promeniti okruženje i navike, inače namera će brzo da propadne iako je motivacija bila vatrena.

Evo nekoliko navika koje će ti pomoći da dostigneš svoj cilj:

 1. Svaki dan pronađi vreme da poslušaš unutrašnji glas. Proveravaj. Pitaj sebe, zašto si rešila baš tako, ane ovako. Pitaj se, zbog šega nešto radiš? Nauči da se otarasiš negativnih misli, i skreći ih na lepše teme. Sposobnost tvog razuma da se skoncentriše na onome što je zaista važno, vam dozvoljava da pratite svoj putu u ovome svetu. Ako se stalno osećaš izmoreno, moguće da je to zbog nesposobnosti da kontrolišeš sopstvene misli. Naš razum je kao divlja životinja! Ukroti ga.
 2. Kontrola sopstvenih misli je tvoja najveća moć. Kada si poslednji put primetila da tvoj razum okupiraju negativne misli? Možda se to dešava upravo? Nauči da teraš negativne misli, i koncentriši se na nešto lepo. Sposobnos da se skoncentrišeš na nešto zaista važno će ti dozvoliti da pratiš svoj put u ovom svetu. Ako se osećaš svo vreme izmorenom, moguće je da jednostavno ne umeš da kontrolišeš svoj razum. Razum je kao divlja životinja. Ukroti ga!
 3. Tragaj za momentima. Istražuj momente, okruženje koje te stimuliše i potrudi se da stvoriš neophodne uslove za lep dan. Ceni i zaštiti svoje vreme tako, kao da od toga zavisi tvoj život. Zato što u stvari to je upravo tako.
 4. Budi svesna svog iskustva u globalnoj perspektivi. Gledaj na reku, igraj se sa psom, dodirni drvo, svaki dan malo posveti učenju, koje će te potsetiti da si deo idealnog sistema, mnogo globalnije nego što je tvoj život.  I zapamti, sve što radiš, to je sitnica u odnosu na čitav svet, a svaki dan je mala sitnica u tvom životu. Pamti, da su tvoja delanja važna, ali ona nisu jedina u ovom svetu.
 5. Sačuvaj jasne misli uz pomoć meditacije. Zanimljivo je kako jutarnja meditacija može da da promeni tvoj dan. Koncentracija na disanje će pomoći da se sačuvju jasne i lagane misli u toku celog dana.
 6. Prebroj svoje kvalitete bar jednom nedeljno. Pitaj sebe, koje kvalitete imaš na ličnom, profesionalnom i socialnom nivou? Budi iskrena sa sobom. Ako ono što radite u toku dana, nije u ravni tvojih kvaliteta, znači da ne ideš pravim putem.. Pamti, ono na šta trošimo svoj dan, na to trošimo svoj život!
 7. Ne traži kratak put. Ti ili ispunjavaš svoju misiju u ovom životu i vidiš napredak, ili ne. Nema jednostavnih načina živeti život. Svaki dan radi ono što prija tvojoj prirodi i tvojim kvalitetima – to je jedino i najbolje šta trebaš da radiš.
 8. Ponovi u sebi pozitivne afirmacije. Uradila si nešto odlično? Super! Pogledaj se u ogledalo, čestitaj sebi i potseti sebe, kako je super osećaj kada uradiš nešto važno u svom životu. Kad si zadnji put slavila pobedu sama sa sobom?
 9. Piši na papiru svaki dan. Jednostavno izražavaj svoje misli, planiraj, maštaj…
 10. Biraj svoje okruženje. Porodicu ne možemo da biramo, ali zato prijatelje možemo. Okruži sebe aktivnim, strastvenim, poštenim i svestranim ljudima.
 11. Ono sa čim se boriš to te i prati. Ako stalno obraćaš pažnju na negativu u svom životu, ona će te tako i pratiti svuda. Mi vidimo ono što želimo da vidimo i ako si se uhvatila neke svoje mane, videćeš je svuda i kod svakog.
 12. Istražuj, razmišljaj, eksperimentiši. To je odličan način da shvatiš šta ti je korisno, a šta nije, isto ćeš ispratiti svoje lično iskustvo i naći novi obraz misli i dela.