Termin “vegetarijanac” pojavio se relativno nedavno – u XIX veku. Pre toga, ljudi koji nisu konzumirali meso zvali su se “Pitagorejci”. Veliki filozof i matematičar jeo je samo hleb, povrće i med. Mnogi njegovi sledbenici su također uklonili meso iz svoje prehrane. Sam Pitagora je bio ubeđen da se ljudi, nakon smrti, reinkarniraju u životinje. A to znači – ne možete jesti svoju vrstu.

Britanski psiholog Hank Rothgerber otkrio je da svaki treći vegetarijanac, dok je pijan, odstupa od svojih principa i počinje da jede meso. Rothgerber je napravio ovaj zaključak nakon anonimne ankete vegetarijanaca.

Poznati vegetarijanac bio je Albert Ajnštajn. Verovao je da mu je hrana od povrća pomogla da poboljša svoje pamćenje. Po njemu, vegetarijanstvo ne donosi samo velike koristi telu, već i spašava život na zemlji. Kritičari, međutim, tvrde da Ajnštajn nije bio strogi vegetarijanac, već da se potpuno odrekao meso samo godinu dana pre njegove smrti.

U Australiji novi trend u vegetarijanstvu dobija na popularnosti – Cangatarism. Njegovi sledbenici jedu meso kengura, odbijajući druge vrste mesa. Štaviše, oni to rade ne iz etičkih razloga, već samo zbog uverenja da je meso kengura ima male količine masti i holesterola i da ga telo lako apsorbuje.

Mnogi su pokušali da postanu vegetarijanci. Sve dok, nije svako u stanju i da istraje. Četiri od pet potencijalnih vegetarijanaca vrati se da jede meso u prvoj godini. Ali, oni kažu da meso konzumiraju u mnogo manjim količinama, nego pre nego što su pokušali da postanu vegetarijanci.

Da li vegetarijanstvo utiče na očekivano trajanje života? Kao primer, često se navodi Thomas Parr, seljak iz Engleske, koji je 152 godine živeo samo na povrću. Sa 120 godina stupio je u drugi brak. Kažu da se vegetarijancima retko upali slepo crevo, manje imaju problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom. Vegetarijanci se nalaze čak i među bodibilderima.

Prvo vegetarijansko društvo osnovano je u Engleskoj 1847. godine. Njeni članovi su pokušali da pobijaju uverenje da je vegetarijanstvo nekompatibilno sa dobrim zdravljem i dugovečnošću. U Rusiji je prvo takvo društvo nastalo na samom početku dvadesetog veka – 1901. godine. Većina vegetarijanaca živi u Indiji – oko 70% njihovog ukupnog broja na našoj planeti.

Vegetarijanci čak imaju i svoj dan. Godine 1977. Severnoameričko vegetarijansko društvo predložilo je svake godine obeležavanje Svetskog dana vegetarijanstva 1. oktobra. Godinu dana kasnije, ovu ideju je podržala Međunarodna vegetarijanska unija.