Ako ste nekada gledali američke tinejdžerske komedije, onda fiksna proteza na zubima vas sigurno asocira na nesrećnika i štrebera, a uklanjanjeiste s prvim korakom pretvaranje ružnog pačeta u labuda. Nažalost, samo preobraženje se dešava dok se neosi proteza i sam proces je veoma dug. Ali tehnoglogija ne stoji na mestu, stomatologija danas predlaže mnogobrojne mogućnosti ispravljanja zuba! Pored toga postalo je skroz fensi imati tu čudnu napravu u ustima! 

Da li je neophodno ispravljati zube?

Naravno da je danas dozvoljena i ne savršenost i da ne treba juriti za idealima sa slika, ali krivi zuvi su problem kako estetske prirode tako i funkcionalne.

Krivi zubi ne samo da kvare osmeh, nego i narušavaju govor, loš pritisak prilikom žvakanja rezultat čega dolazi do kvarenja zuba. Takođe krivi zubi mogu da izazovu glavobolje, kao i psihičke probleme: pad samopouzdanja, stres od podsmevanja vršnjaka….

Postoje dve vrste fiksnih proteza metalne i keramičke.

Metakna fiksna protezafiksna proteza

Metalne proteze su vidljivije od drugih. Ali ako vas ne zanima tuđe mišljenje i dovoljno ste svesni sebe pa vam to ne predstavlja problem, danas postoji mnogo načina da ukrasite svoju protezu i da budete u trendu: cirkoni, raznobojne gumice…

Metalna proteza može da se stavi i sa unutrašnje strane zuba, međutim kažu da je ipak efikasnija sa spoljašnje.

Metalne proteze se preporučuju tinejdžerima jer ih je lakše održavati.

Keramička proteza

fiksna proteza

Keramička proteza je skuplja i estetski lepša. Ona je manje primetna na zubima jer je napravljena u boji vaših zuba.Što se tiče održavanja na keramičkim protezama naslage hrane će biti vidljivije i zbog toga će te morati više da vodite računa o higijeni zuba.

Postoje i safir proteza. Ona je potpuno providna i mnogima se najviše sviđa, ali u principu se ne razlikuje od keramičke.

Koju god vrstu proteze da izaberete, spremite se da periodično idete na kontrole na kojima će se zatezati.

Folija za ispravljanje zuba

fiksna protezaFolija za ispravljanje zuba služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba i namenjene su onima sa malo dubljim džepom. Za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, folije za ispravljenje zuba dovode zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnihalajnera. To ih čini praktično nevidljivim na zubima, za razliku od standardnih fiksnih aparata. Zbog toga ih pacijenti rado biraju, jer im omogućavaju ispravljanje zuba nevidljivo za okolinu.

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti i estetskih prohteva, izaberi protezu i što pre idi kod stomatologa. Što pre je staviš pre ćeš imati holivudski osmeh! I zapamti nikad nije kasno!

Poznati! Kada njih nije bilo blam, ne treba ni tebe da je sramota!