Bukvalno sve je okruženo njime. Na ekranu, na stranicama časopisa, u tajnim razgovorima drugarica. Svi prišaju o tome, ali malo ko zna šta je to zapravo, i nije smešno! Hajde da seve razjasnimo. Gde? Kada? I najvažnije zbog čega? Baš je blam, neprijatno ali neodoljivo zanimljivo – to je sve što možeš reći o seksu. Ali, ako ćemo iskreno. Evo i mi kada smo rešili da napišemo ovaj članak, otprilike smo se osećali isto. O njemu je dosta toga napisano, ali kada reč dolazi lično o tebi, iz nekog razloga postaje nelagodno. I zato hajde na tenane da razjasnimo…

Kada je vreme?

Ako je tvoja školska drugarica već uspela da se pohvali na sve strane, da je to radila mnogo puta baš sa najboljim frajerom iz škole, najverovatnije laže. Neumoljiva statistika govori, da većina devojčica izgubi nevinost posle 18-te godine, a zanimljivo je i to da se i dečacima to dešava u istom periodu.

Tako da ne brini, ne kasniš nigde. Sa 20% devojčica se to desi od 20-27 godine. I ono što mi uvek kažemo, gubljenje nevinosti nije nešto sa čime treba žuriti. Glavno pravilo je to: da to uradiš onda kada budeš spremna. Baš ti, a ne tvoja drugarica, tvoj dečko ili autor nekog glupog teksta na internetu.

A ako si baš sada shvatila da si spremna, ne trči odmah kod dečka, pa čak i da je sam kod kuće, jer još uvek nisi pročitala naš najpravdiviji članak na svetu i još uvek ne znaš kakva razočarenja mogu da te snađu prvi put.

Prvi put

Kolektivno tinejdžersko nesvesno mišljenje o prvom seksu da je to – fenomenalan događaj, bukvalno magičan trenutak u životu, vatromet i novogodišnji poklon u jednom. Bojiš se, isčekuješ, maštaš kako će sve to da izgleda i kakav osećaj će da bude. A onda – tap – dešava se i ispostavi se da je sve skroz naskroz drugačije. Uopšte nije onako kako si ti sama sebi smislila. Zato hajde da ostaviš fantazije i da počneš da razmišljaš u pravom smeru. Slinave melodrame i ostalo masmedia-smeće nameću nam sladak romantičan obrazac prvog puta. Princ, cveće, svila i po licima glavnih likova je odmah jasno da eto baš sada ona doživljava neizmernu blaženstvo. Ne želimo da te razočaramo, ali o tome odmah zaboravi, kao i o mnogobrojnim orgazmima.

Da, drugarice, nažalost to se dešava samo na bioskopskom platnu. U životu je sve mnogo providnije. Nećeš pasti u nesvest od blaženstva. Prvi put većina devojaka oseća neprijatnost i stid, da ne govorimo o bolu i nekonfortu, za vreme cepanja himena. Ako uzmemo u obzir da ni tvoj dečko nije baš iskusan, gde je šansa da dodirneš zvezde negde oko nule. Osim toga, saopštićemo vam jedan neprijatan podatak: sposobnost dostizanja orgazma kod većine devojaka ne dolazi odmah. Da, mnogima su potrebni meseci, a nekima i godine.

Tako da najbolje što možeš da učiniš za svoj prvi put je da ne praviš velike planove, već se jednostavno opusti i neka se sve odvija prirodno. Nenormalna bol i potoci krvi se odnose takođe na stare strašilke. Naravno da će malo boleti, ali je bol individualan, zavisi od tvog organizma i praga tolerancije. Ali uglavnom je to više neprijatnost nego bol.

Sa kim?

Uglavnom, želimo da ti ispričamo sa kim to zapravo ne treba raditi. Idealna opcija za prvi i najstrašniji put nam je svima jasna. Ti imaš dečka, dugo se zabavljate i dobro jedno drugog poznajete. Ti imaš poverenja u njega, i zajedno odlušujete da je vreme da pređete na sledeći nivo zabavljanja.

U životu sve može da se dogodi malo drugačije, i ako ćemo iskreno, možda ne treba pridavati toliki značaj prvom putu. Kao i sve ostalo u životu i on će proći i zaboraviti se. Ali da bi smo izbegli mučenje, ružno raspoloženje, i talase razočarenja, ne savetujemo ti da to uradiš sa:

  • Prvim koga sretneš na pijanoj žurci

Potpuna glupost i nikako ne treba to raditi. Ko zna ko može da iskoristi tvoju slabost  i pijanstvo. A jednom kada ti stave etiketu, vipe nikada je nećeš skinuti, pa sve i da se posle toga zamonašiš.

  • Muškarcem koji je dosta stariji i odavno ti udeljuje pažnju

Da stariji momci znaju da se udvaraju, ne kao ovi glupi dečaci iz razreda, a još ako o tome ispričaš drugaricama, pocrkaće od zavisti. Ovako ti odprilike razmišljaš kada se upuštaš u ovakvu avantutu. Naravno verujemo i mi da ljubav ne zna za godine, ali hajde da ipak zavirimo istini u oči! Šta treba starijem muškarcu da se zabavlja sa klinkom?

  • Sa starim drugom još iz vremena obdaništa, zato što te on moli

Postoje velike i male gluposti. Ovaj je druga. Ništa bitno se neće desit, samo se postavlja pitanje:”Zbog čega?”

  • Sa dečkom koji ti se ne sviđa, a on je zaljubljen u tebe.

Da bi dokazala svima da si i ti cool i da si već imala sex,. E to je stvarno ogromna glupost. Jer dokazivati bilo kome bilo šta je već bezveze, a pogotovo kada je reč o sopstvenoj intimi. Prvi seks treba da se dogodi sa nekim ko ti se baš sviđa i sa kim ti se zaista javi takva želja.

Kontracepcija

Ako je već došlo do toga, onda bez kontracepcije nikako! Naravno ako ne želiš sa 17 da postaneš mama. Mi imamo puno sreće jer živimo u 21-om veku u kome ima gomila svega za kontracepciju. Da bi izabrala najpogodniju opciju najbolje je da se posavetuješ sa ginekologom. Ali svakako kondom je uvek dobar izbor, jer pored toga što štiti od neželjene trudnoće, takođe štiti i od raznih bolesti. Pored kondoma postoje pilule, sveće, kreme, spirale i mnogi drugi načini. Ali kondom je najzgodniji i najbezazleniji.

Ne možemo da ne obratimo pažnju i na plodne i neplodne dane. Ta metoda je naj nesigurnija. Prvo da bi njega koristila ciklus mora da ti bude tačan u sat. Pa čak i da je tako verovatnoća od trudnoće ostaje 50%, veliki procenat, zato ne rizikuj.

Ekstremna kontracepcija

Ovu metudu odvajamo u posebno poglavlje, kako bi jasno zašamtila: Korišćenje ovih sredstava je u najekstremnijim slučajevima. Ovu vrstu kontracepcije ne smeš koristiti regularno.

Svašta može da se desi. Nisi planirala da će se to desiti baš večeras, prezervativ je pukao, tvoj dečko je skroz neiskusan i nije uspeo da se izbori sa osećanjima za vreme svršavanja, uglavnom nećemo da se zadržavamo na razlozima, kad se već desilo! Imala si nezaštićen sex? Sada je kraj svemu? Nije. Ako se to desilo imaš 48 sati da popiješ ovu tabletu, ali zapamti što pre to efikasnije i naravno prvo moraš da se konsultuješ sa doktorom.

Naravno, mi nećemo da morališemo i da govorimo o tome da sex nije samo zadovoljstvo već i odgovornost. Mislimo da si to čula već sto puta i bez nas.

Ali ipak zapamti: sex sa vljenom osobom i samo sex sa nekim nebitnim su dva razlišita sveta!