Ustaješ, teturaš do kupatila, pereš zube, a tada na licu ugledaš novu socnu bubuljicu? Ili podočnjake? Da, s tim se ‘ukrasima’ svi ponekad susrećemo.

Bubuljice i podočnjaci najčešće nisu razlog za brigu i verovatno znače da poslednjih  dana nismo pazili na ishranu ili smo bili na lap topu i telefonu cele noći, ali ponekad mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Evo kada  treba da obratite posebnu paznju na ove dosadne ‘beauty’ problemčiće:

Bubuljice

Divljanje hormona, masna hrana, previše šminke – sve su to mogući uzroci bubuljica. Da li si znala da i stres ostavlja posledice na koži? U stresnim stanjima naša koža proizvodi više ulja, a u kombinaciji s prljavštinom s ruku brzo dolazi do problema. Ako primetis da je tvoja koža u poslednje vreme masnija, vreme je da duboko udahnes i isprobas neku od metoda relaksacije.

Perut

Kada ti se na majicama i tamnim džemperima u području ramena počnu pojavljivati bele flekice, šampon protiv peruti uglavnom uspesno resava problem. Ipak, ako borba sa peruti ne prestaje ni posle nekoliko meseci, ne bi bilo loše da posetis dermatologa i da se posavetujes .  Moguće je da se radi o psorijazi, a doktor će znati na koji način da resi ovaj problem.

Dlake

Dlačice iznad gornje usne, na bradi pa čak i obrazima nisu neobična pojava pa čak i na devojkama. Svi imamo dlake samo su nečije tamnije pa više dolaze do izražaja. Ali preterana dlakavost može da ukaze na policistične jajnike. To nije neresiv problem, ali prilikom sljedeće posete ginekologu, trebali biste mu objasniti situaciju.

Podočnjaci

Budimo iskreni – tamni kolutivi oko naših očiju najviše se vide kada celu noć provedes kucajuci prijateljici ili simpatiji. Ali ako spavaš dovoljno, a tamni podočnjaci su i dalje jako izraženi, mogla bi da se konsultujes sa doktorom da  bi uklonila sumnju da se radi o poremećaju spavanja.

Nokti

Ako prečesto koristis lakove za nokte, sredstva za uklanjanje lakova, gelove i slične stvari, pucanje noktiju nije neobična pojava. Ali ako pucaju iz čista mira, to može da ukaze na nedostatak određenih vitamina. Bledi nokti mogu biti simptom anemije, a žuti gljivične infekcije. myrtle beach house survey