Ostrvo Božić, Čili

Таинственные_статуи_на_острове_ПасхиOvaj malecki delić zemlje u Tihom okeanu površine od 160 km2, gde živi oko 6000 ljudi, poznato je u celom svetu zahvaljujći tajanstveni kamenim skulpturama Maja. Skoro 900 tatua, stoje na ostrvu, kao da su čuvari. Ko ih je napravio? Kako ih je pomerao? Kakvu su funkciju imali? Ostrvljani veruju da je u njima zarobljena sila predaka.

Aokigahara, Japan4f86c9b2a0082

Ovo je gusta šuma u podnožju Fidži na ostrvu Honsu. Zlo mesto, mrtva tišina, ne rade kompasi. Iako su svemu tome naučnici pronašli odgovore, japanci idalje veruju da u šumi žive duhovi. O ovom mestu su pisane knjige, pesme snimani filmovi.

Racetrack Playa, Kalifornija, SAD152864_a3c5e92a2cf0f829fba42b8558ea74e3_large

U kaliforniji se nalazi nacionalni park “Dolina smrti”. Isušeno jezero ne bib bilo ništa posebno da nema fenomena nad kojim naučnici ne mozgaju već mnogo godina. Po njegovom glinastom tlu pometaju se oko 30 kg teške stene. Sporo ali bez pomoći živih bića, ostavljajući za sobom dugačke i ne mnogo duboke brazde. Pritom putanja im je potpuno proizvoljna. Šta gura kamenje? Bilo je raznih verzija: magnetna polja, vetar… Ali ni jedna verzija nide dobila dovoljno naučnog opravdanja.

Plato Roraima, Brazil, Venecuela, Gvajana

5f98f2e1a8213678b110bcdf2582863a

Roraima, je planina na granici tri zemlje. Njen vrh nije oštar vić raskošna, ušuškana u oblake dolina površine 34km2. Sa unikatnim rastenjem i živopisnim vodopadima. Po verovanju indijanaca, Roraima je okamenjno stablo drveta, koje je izrodilo sve plodove na svetu. Još su verovali da tamo žive bogovi, zbog toga do dolaska evropljana na planinu se niko nikada nije popeo.

Dolina vaza, Laosjars870

U podnožju grebena, razbacane su dzinovske vaze, do 3 metra u visinu i težine oko 600 tona. Aheolozi ukazuju da su tu više od 2000 godina, ali ne mogu da shvate kako su ih predci današnjeg Laosa koristili. Legenda kaže da su to posude giganata koji su tu nekada živeli. Još se veruje da je kralj Khung Trung naredio da se naprave kako bi se u njima čuvalo mnogo pirinčanog vina za proslavu pobede nad neprijateljem. Istoričari imaju nekoliko verzija, da se tu možda skupljala kišnica, čuvala hrana ili da su bili korišteni kao grobnice.

Bermudski trougao, Atlanski okean

7c73256f7b0da6a2e9ddf774d8d1b18f

U Atlanskom okeanu između Floride, Bermudskih ostrva i Porto Rika, postoji anomalna zona, gde se za poslednjih 100 godina isparilo više od sto brodova i aviona. Najoznatiji slučaj deio se 1945 godine, kada su 5 bombardera uzleteli sa baze i nestali. Avioni koji su krenuli u potragu za njima su takođe nestali. Skeptiki su ubeđeni da su glavni krivci cikloni i bure, ali mnogi veruju u mističnije verzije na primer u otmice vanzemaljaca.

Šilin, Kina

kamennyj-les-shilin-12

U jednoj kineskoj provinciji na površini od 350 km2 nalazi se kamena šuma. Drevne stene, pežine, vodopadi i jezera stvaraju atmosferu bajkovitog sveta. Prema legendi mladić je odlušio da spase ljude od suše i da izgradi branu. Čarobnjak mu je dao bič i štapić da bi rasecao i pomerao stene. Ali instrumenti imaju magične moći tek pred zoru. Mladić nije uspeo da završi posao a stene su tako i ostale razbacane okolo po dolini. Naučnici veruju da je pre 200 miliona godina na tom mestu bilo more.

 

Kula Glastonburi, Velika Britanija

secrets_of_torah_34741

U engleskom okrugu Somerset postoji brdo 145 metara, na kome se nalazi kula od 145 metara srednjevekovne crkve Sv. Mihajla. Prema legendi tamo se nalazi ulaz u Avalon – zagrobni svet, gde se rađaju svetci, čarobnjaci i magovi, gde važe posebni zakoni vremena i prostranstva. Na tom brdu su bili sahranjeni Kralj Artur i njegova žena Gvinevra. To nije jedina legenda za ov sveto mesto. Moguće da su to samo mitovi, ali posetioci tvrde da tamo vlada neverovatna energija.

Aleja Kitova, Rusija

Na ostrvu Itigran nalazi se drevno eskimsko svetilište. U promrzlo ostrvo ukopane su ogromne kosti i lobanje kitova. Aleja je otkrivena 1977 godine, ali njene tajne još uvek nisu raskrivene. Postoje pretpostavke da su u XIV veku ovo mesto koristili kitoubice za ritualne sastanke. Mada za to nema dokaza, zato postoji legenda o boju “letećih šamana”.

Leteća fontana, SAD

7Teško je poverovati, ali ovo je zaista fontana, koja podseća kao da je iz neke knjige ili filma o naučnoj fantastici i nalazi se ne na Jupiteru ili na Marsu, već na zemlji, u Nevadi. Iz leteće fontane prska vrela voda u visinu od 15 metara. Naučnici tvrde  da je odprilike tako izgledala površina zemlje milionima godina unazad. Ova fontana se nalazi na teritoriji privatnog ranča, i da bi uživali u njoj, potrebna je dozvola vlasnika. Ljudi veruju da će ako se umiju vodom iz ove fontane, život biti srećniji i veseliji.