Omiljena destinacija je Novi Sad.

Centar srpske kulture još od 17. veka, često je nazivan Srpskom Atinom. Njegovo prvobitno ime je variralo od naziva Racko selo, zatim Racka varoš pa do krštenice Petrovaradinski šanac.

Nekima je asocijacija Petrovaradinska tvrđava, drugima Exit festival a mi smo se oduševili svakim njegovim delom.

Upoznajte čari Novog Sada sa nama.

Grad čika Jove Zmaja, Laze Kostića, Monike Seleš i Đorđa Balaševića se jednako može pohvaliti kako urbanim tako i starinskim duhom. Krenimo od početka.

Katedrala
  • Katedrala

Jedna od najznamenitijih zadužbina Novog Sada, rimokatolička crkva Imena Marijinog je podignuta još davne 1894. godine. Naupečatljivije na ovoj građevini je toranj, koji je obeležen unikatnim satom sa sve četiri strane sveta.

Cela crkva je rađena u neogotskom stilu, dok su prozori ukrašeni peštanskim vitražima.

Prepoznatljiva po velelepnosti, ona je pravi praznik za oči i iznutra. Preporučujemo da je nikako ne zaobiđete, bila ona u skladu sa Vašom verom ili ne.

  • Mostovi

Kako Ivo Andrić kaže u čuvenoj “Na Drini ćuprija”, mostovi spajaju ljude. Ovaj grad krase tri mosta koja su idealna za uživanje u okolini.

Krenite preko mosta Slobode, koji je prvi put otvoren 1981.godine. Vratite se u grad preko mosta Duge, koji osveljava svim bojama svako veče reku Dunav na kojoj grad leži. Most spaja Novi Sad sa Petrovaradinom, a šetnjom preko njega obavezno mašite kapetanima brodova koji jezde rečnim koritom. Poslednji most je Žeželjev most, koji je srušen prilikom NATO agresije 1999. a obnovljen 2018. godine.

  • Dunavska ulica
Dunavska ulica

Kada govorimo o starinskom duhu, govorimo o Dunavskoj ulici. Ona je prava riznica koja ponosito čuva najstariju istoriju ovog grada. Na samom ulazu nju nalaze se dve značajne građevine. To su Gradska biblioteka, osnovana još davne 1885. godine, a preko puta nje se nalazi kuća pod nazivom “Kod belog lava”. U njenom dvorištu počiva najstariji bunar u gradu koji datira iz 1721. godine. Prilično impresivno, zar ne?

Šetnja Dunavskom vraća u vreme fijakera, kada je sve bilo mnogo jednostavnije.

  • Štrand
Štrand

Uputivši se uzvodno Dunavom preko keja stižemo do gradske plaže Štrand. Ona je zvanično otvorena 1911. godine, a njome se Novosađani ponose. Nekada se na plažu dolazilo lađama i fijakerima, a sada je put znatno olakšan.

Novosađani za ovu plažu i reku koja zapljuskuje peščane obale kažu, da je Dunav njihovo more. Nema nam druge osim da to potvrdimo.

  • Petrovaradinska tvrđava

Najprepoznatljivija znamenitost Novog Sada je upravo Petrovaradinska tvrđava.

U svojim zidinama krije priče generacija i generacija naraštaja, bitaka i poraza. Izgradila je Austrija u periodu od 1692.do 1780. godine kao odbranu od Turaka. Najvažniji deo tvrđave jeste petrovaradisnki sat, kojeg nazivaju još i „pijani sat“.

Petrovaradinska tvrđava

Datira iz perioda oko 1750. godine. Autentičan je zbog toga što mala kazaljka pokazuje minute a velika sate. Razlog tome je da bi se vreme na satu moglo videti sa veće udaljenosti, sa Dunava ili iz Novog Sada. To je, priznaćete, prilično napredno za period njegove izgradnje.

  • Ulica Laze Telečkog

Ova ulica je svojevrsna Knez Mihailova, u Beogradu. Nezaobilazna opcija svih posetilaca, predstavlja glavni izvor zabave. Vrvi od mladosti te u njoj prepoznajemo urbanost Novog Sada.

Zanimljivo je da je sam Laza Telečki bio pozorišni glumac i reditelj, ali i član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Uz sve ovo, ostaje da istaknemo samo da je Novi Sad toliko voljen da poseduje hešteg na Instagramu #novisadmojgrad sa preko 19 hiljada korisnika! Ohrabrujemo te da i ti posetiš ovaj dragulj Vojvodine i sam/a upotrebiš pomenuti hešteg.

Realizovano po projektu odobrenom od Ministarstva kulture i informisanja