Svake godine, svakog 8. Marta svi misle da je red kupiti karanfil i pokloniti ga mami, baki, tetki, strini, ujni, nastavnici i profesorki. Znamo li šta je 8. mart, šta se tada dogodilo, zbog čega ženama cveće kupujemo i zašto im čestitamo, već 100 godina, 8. mart? Kada već poklanjate cveće i čestitate praznik trebalo bi da bar znate zašto to činite.

1425766459936

8.mart je Međunarodni dan žena. Obeležava se u čitavom svetu i slavi se kao dan borbe žena za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost sa muškarcima. Pre veka žene su se pobunile zbog toga što nisu imala jednaka prava kao muškarci. Nisu imale pravo da se obrazuju, da glasaju, da rade i žive kao muškarci. Žene se i danas u nekim državama, pre svega islamskim, zakonom tretiraju kao niža bića. Zahvaljujući ženama, koje su pre 100 i više godina krenule u borbi za ženska prava, vaše majke, sestre, ujne, nastavnice, tetke i profesorke danas mogu da rade, da zarađuju, da se obrazuju, da glasaju, … Zahvaljući borbi mnogih žena tokom istorije sveta danas vi možete da se školujete, da birate gimnazije, fakultete, zanate i momke. 8. mart predstavlja, pre svega, podsetnik na tu borbu žena za svoja prava, koja i dan danas traje.

womenunite_UITBB_web_450w

Dakle, svake godine i svakog 8. marta kada god kupite karanfil i poklonite ga mami, baki, tetki, strini, ujni, nastavnici i profesorki vi se setite da to činite jer slavite zajedno sa njima dan borbe nekih žena, koje su živele pre svih nas i koje su svoje živote posvetile borbi za svoja prava, ali i prava svih budućih generacija žena!

Srećan ti 8. mart!

womens-day-1970s