”ROLAJTE ” SE!

Vožnja rolera je aktivnost koja pruža veliko zadovoljstvo. Povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i određene grupe mišića oko kukova i gluteusa.

Intenzitet vožnje trebalo bi da angažuje 50 do 60 posto maksimalne srčane frekvencije, s tim što optimum naprezanja zavisi od mnogih faktora: pozicije tela pri vožnji, zamora u nogama, bola u slabinama ili vratu, kvaliteta samih rolera, terena, stila vožnje…

Najfunkcionalniji su roleri sa 4 točkića, čiji prečnik veoma utiče na stabilnost u vožnji.

Krupnijim osobamapreporučuju se roleri sa tvrđim točkićima. Za vožnju rolera je poželjno korišćenje zaštitne kacige, kao i štitnika za kolena i laktove. Ukoliko se tokom vožnje desi da vam srce brže zalupa, da ostanete bez daha, osećate mučninu ili vam se vrti u glavi, prekinite sa aktivnošću i konsultujte se sa lekarom.f9e292_738515_rollert8

Pre početka vožnje popjte čašu vode, a tokom vožnje na svakih 10-ak minuta otpijte po koji gutljaj iz flašice koju ćete poneti sa sobom. Po završetku rolanja nadoknadite izgubljenu tečnost, ali polako i postepeno.

Rolere u početku vozite 15 do 20 minuta, a kasnije to vreme možete produžiti i do 45 minuta.

Najudobniji roleri su oni sa većim prečnikom točkova 76 do 80 mm, ali ukoliko su manji (oko 72mm) bolje se manevriše tokom brže vožnje.