fbpx
Naslovna LIFESTYLE SHOPING KAKO DA RAZLIKUJEMO ORIGINAL LOUIS VUITTON TORBU OD FEJKA?

KAKO DA RAZLIKUJEMO ORIGINAL LOUIS VUITTON TORBU OD FEJKA?

Malo smo istraživali i došli do zaključka da se mnogima ne sviđaju Louis Vuitton torbe (i mnogi drugi brendovi) jer ima previše kopija, čak i u dobrom kvalitetu, pa ih je teško i razlikovati, zbog toga se gubi volja da se kupi original ili ako je već imamo, ne želimo da je nosimo. Mi mislimo da treba nositi ono što nam se dopada. I nema razlike da li je to Louis Vuitton ili Mango, Zara itd. Ali original je uvek bolje rešenje nego kopija. Naravno nemaju svi za original LV torbu, onda bolje kupiti dobru kožnu torbu nepoznatog brenda, jer kvalitet se uvek primećuje, kao i fejk.

Ako ipak voliš LV, kupuj, ne obraćaj pažnju na druge, jer od kupovine ćeš dobiti zadovoljstvo upravo ti, a ne tvoje okruženje. A mi ćemo da probamo da pomognemo da vas neko ne prevari i proda vam kopiju umesto originala. Odmah naglašavam da grube fejkove sa krivim šavovima i visećim koncima neću ni da komentarišem, pričaćeni o kvalitetnim kopijama, kako ih primetiti. Krenimo! 🙂

1Gde kupiti

Osim Francuske, Louis Vuitton proizvodi još i u Americi, Španiji, Nemačkoj i Italiji. Da bi bila original, nije dovoljno imati etiketu sa nadpisom “Made in France”. Etiketa može da bude sa nadpisom svih zemalja u kojima se proizvodi.

Trudi se da kupiš LV u njihovim prodavnicama, Louis Vuitton se ne prodaje po multibrend prodavnicama.

2Louis Vuitton nikada nema sniženja

Nikada se ne prodaje sa popustom i nema rasprodaja

Zapamti Louis Vuitton nikada ne prvai rasprodaje. Niti na veliko prodaju po nižim cenama. Neki tvrde da su otkupili veću količinu njihovih proizvoda pa da su dobili nabavne cene, ne nasedaj, to kod LV ne postoji. To je LAŽ. Uđi na njihov sajt i pogledaj da li takva torba postoji i koliko ona košta. Tamo su predstavljeni svi modeli i ako je cena te torbe 3000 dolara, ona nikako ne može da košta 850 dolara, na primer. Razlika u cenama po raznim zemljama nije velika, od 5-40 Evra. Tako da cena itekako može da vas upozori, jer ovakav brend nema jeftine torbe.

3Pakovanje proizvoda

Kesa je uvek tamno bran boje, napravljena od debelog kartona, na dodir pomalo hrapava, sa pletenim ručkama. Obavezno stoji natpis “LOUIS VUITTON – Maison Fonde’e en 1854 – Paris”. Samo ovim redosledom. Danas mnogo fejkova prodaju sa sve kesom, ali na kesi obično je ispisano samo Louis Vuitton. Takođe ovaj brend ima svoj font, i slovo O je okruglo, ali proizvođači kopija i to vrlo lepo falsifikuju.

 

Novčanici, mnoge torbice, kajiševi itd pakuju se u kotije. Proizvođači kopija su i u tome odlični, tako da ne dozvoli da te to zavara. Kako je poznato brendovi poput LV i pakovanju pozvećuju veliku pažnju, tako da se na sitnicama može provaliti razlika. Kutija je uvek tamno braon spolja, sa bež fiokom. Kao pravilo kutija je povezana gumiranim materijalom koji podseća na kožu. I svaka kutija ima jezičić koji olakšava njeno otvaranje. Svaki proizvod se obmotava belim papirom i lepi se nalepnica sa logotipom.  Takođe se uz svaki proizvod dobije mekana, žuta platnena kesica sa ispisom brenda. Kod fejk proizvoda ovakva kesica je od sintetike i nekvalitetnog materijala, neprijatnog na dodir. Na original torbama metalni delovi nikada nisu zaštićeni najlonom niti bolo kojim drugim materijalom.

4Individualni kod


O ovome ćemo detaljnije. Na svakoj torbi postoji broj izrade. Može da bude na poebnom jezičiću ili jednostavno utisnut u neki deo torbe.

  • Početkom 80-tih LV je koristio trocifrene ili četvorocifrene brojeve, koji su označavali godinu i mesec proizvodnje. Na primer: 831 – januar ’83g ili 8312 – decembar ’83g.
  • Krajem 80-tih dodata su slova, koja su označavala fabriku u kojoj je napravljen komad. Kod 884ET, da je novčanik napravljen u Francuskoj u aprilu ’88g. Na torbama serije Speedy kod jepodeljen na dva dela i utisnut je na kopčama od ručki.
  • ’90-tih LV je promenio kodove, tada su prva i treća cifra označavale mesec, a druga i četvrta godinu. Ovakvo šifrovanje se koristilo do 2006 godine. A limitirane verzije Mini Ponchette kod je uvek na istom mestu. Serija Cabas Piano kod je utisnut na D-obrezu.
  • U januaru 2007 Louis Vuitton je promenio sistem. 1 i 3 cifra – su nedelje u godini, a 2 i 4 – godina. Tako da ako vidite da piše SD 0077, znači da je torba napravljena 2007 godine, u sedmoj nedelji, odnosno krajem februara.
  • Svi kodovi zemalja: Francuska: A0, A1, A2, AA, AN, AR, AS, BA, BJ, CT, DU, ET, FL, MB, MI, NO, RA, RI, SD, SL, SN, SP, SR, TH, VI USA: FC, FH, LA, OS, SD Špamija: CA, LO, LB, LM, LW Italija: CE, SA Nemačka: LP

5LV ne kači privezak za ručku


Obično ga stavljaju u džep ili u koverat. Na nekim modelima ga kače za prsten od ručke i ubacuju u torbu. Spolja privesci ne mogu da se nalaze. I nikakvih obrazaca od kože kod torbi LV ne može da bude! Ovo su saveti kojih se treba pridržavati prilikom kupovine LV torbe.

6Kako na prvi pogled da opredelemo da li je original ili fejk?


Proveri šavove. 
Šavovi su uvek veoma precizni i tačni. Na jednakim elementima torbe ima podjednak broj uboda. Kao na ovom primeru iznad gde ima na trougliću po pet uboda.

 

7Raspored monograma na torbi

Sam monogram i njegov raspored mnogo govori o tome da li je torba original ili fejk. Naime njihova simetrija i respored nije slučajna ni na jednoj torbi. Sa svih strana i iz svih uglova mora da postoji simetrija, na svim delovima proizvoda.


2c19bf9fcc178210739ed3825c023bcaRaspored monograma LV običnoje simetričan uzduž torbe po horizontalnoj liniji (kod tradicionalnih modela Multicolore, Cerises, Мини-моно, Vernis itd). Ovo pravilo važi i za bočne strane.

 

8Našivena kožna etiketa

Fejk iz aviona

Praktično ni jedna torba nema našivenu etiketu na prednjoj strani (spolja) – Fejk iz aviona! Na nekim torbama može biti prišivena po želji kupva radi upisivanja njegovih inicijala.

9Firmirani fontovi

LV koristi opredeljene fontove. Na fotografiji iznad možete videti kako izgleda pravi LV font. Jako okruglo slovo O je jedna od pokazatelja.

10Materijal

Materijal – platno, od koga Louis Vuitton pravi većinu svojih proizvoda, novčanika, torbi, kaiševa i aksesuara je unikatan i praktično ga je nemoguće iskopirati. Danas i drugi brendivi imaju patentirane materijale, kao na primer Burberry, ali tehnologiju svako ima svoju i čuvaju je kao oči u glavi. LV za svoje komade sa monogramima obično koristi teleću kožu. Mada LV izbacuje proizvode od različitih koža, kao na primer torba linije Suhali, se koristi koža od koze, torba Lockit и Alma, se prave od kože aligatora, neke torbe koje su se pojavile 2009 sadrže elemente pitona, takođe i torba Galliera, koja postoji i kao klasičan model, tako i od kože pitona. Na klasičnim modelima elementi su svetlo karamel boje, prošiveni žutim koncem i obojeni crvenom bojom po krajevima.

Pažnja: Kod originala delovi torbe koji su napravljeni od bež kože, vremenom tamne od vlage i sunca, što nije slučaj kod fejk torbi, gde ti elementi ne menjaju boju.

11Kako izgleda unutrašnje platno torbe?

Na primer kod braon torbi LV linije Monogram unutrašnjost torbe je braon boje. Najvažnije je da je unutrašnjost torbe napravljena od pamuka koji podseća na pliš. U većini belih torbi linije Multicolore unutrašnjost je crvene boje. Torbe crne boje imaju unutrašnjost sivo-bež. Torba Neverfull, napravljena od monograma unutra je bež pamuk sa braon prugama, ako je ova torba iz linije Damier, onda će unutrašnjost biti crvena sa braon prugama.Torbe Speedy ili Batignolles u klasišnom monogramu – unutrašnjost je od pamuka i UVEK braon boje. Speedy linija Damier Azur – boja je bež, а  Speedy Damier Ebony – crvena.

12Metalni elementi


Svi metalni elementi na originalu imaju natpis Louis Vuitton ili LV. Na trouglu sa ključem natpis se nalazi na dnu privezka. A sam ulaz za ključ treba da bude dubok i po sredini da ima metalni ekserčić unutra.

Nadam se da sam vam lepo i jasno opisala kako da razlikujete fejk od original torbe Louis Vuitton. Po meni je bolje original torba Mango, nego kopija LV.