U vremenu kada je informacija blago broj 1, tehnologija u punom jeku razvitka i dostupna svima – ništa nije permanentno. Nailazimo na razne trendove, koji važe od danas do sutra. Ono što je bilo in juče, moguće da je kroz nedelju dana već out.

Postavlja se pitanje, čemu i kome verovati u takvim vremenima?

Modeli, počevši od Naomi Kembel pa do Kendal Džener, su davno istakli da ne smemo biti robovi trendova. Oni traju najviše jednu sezonu, što nije vredno silnog novca koji bismo u tom trenutku dale za krznenu jaknu. Trebalo bi da mi nosimo odeću, a ne ona nas – je još jedna od poruka.

Međutim, moramo se osvrnuti na Instagram kao epicentar uzroka raznih nesigurnosti i kompleksa. Opšte je poznato da tu svi prikazuju svoje najbolje strane, stvorivši iluziju savršenog tela, odnosa i života.

Nama je to kristalno jasno, ali opet – pogledaj njen struk!

Naravno da je svi momci startuju kad ima takvu pozadinu.

Njen dekolte je za mene misaona imenica.

I sama sam, kao predstavnik ženske populacije, bila žrtva Instagram manije. Želela sam što lepše slike, na bajkovitim lokacijama, perfektnu šminku i momka nepogrešivo oštre jaw line. To bi ispalo prelepo na internetu, zar ne? Moj život bi, prosečnom posmatraču, izgledao nestvarno dobro. Hmm, zato što bi i bio upravo to – nestvaran.

Epitet kojim bih opisala mini predstave koje nam svakodnevno serviraju na internetu je „izmišljene“. Autori profila su odredili tačan plan varke svojih pratioca, sa ciljem da predstave koliko bi želeli da se dobro provode u životu. Svaki dan su nasmejani, ful našminkani, sa koferima u rukama i novcem u džepu. Luda ekipa ih čeka u preskupom autu dok je njihovo samo da se skockaju.

Naravno, ne vidimo drugu stranu. Sate nerviranja oko nameštanja frizure, dečka koji je u vezi samo jer su dobre „ribe“, drugarice koje ih ogovaraju, iznajmljen auto za potrebe fotkanja, pozamljenu garderobu i pljeskavicu posle fensi minimalističkog restorana. Ne znamo ništa o espressu koji im se gadi, ubistvenoj dijeti i još ubistvenijim vežbama u teretani.

Nesigurnosti poput „nisam dovoljn dobra“ i „vidi koliki mi je nos“ su nam nepoznanice, kao i  sve obrisane fotografije koje se kriju iza jedne na feed-u.

Osobe koje na taj način žive život su najčešće pod velikim pritiskom javnosti. Moraju da održe posao influensera, a nesavršenosti nisu dozvoljene. Ukoliko im ispadne malo sala na snimku dok vežbaju, znaju da će biti meta hejta. Ne pomislimo da su i oni samo ljudi.

Sledeći put kada budete bili u prilici da javnoj ličnosti komentarišete nešto neprikladno, zapitajte se kako bi to bilo vama. Kako biste se vi osetile?

Ukoliko vam pak dođe misao kako je dotična „savršena“, pozovite se na ovaj tekst. Postoje oni koji drže do sebe, svog izgleda, manira i kose. Ali im se katkad omakne koja psovka ili pica u 1 posle ponoći. Mislite o tome.