“Pleši dok si mlada!”

Žvot i nije tako dugačal. Danas imaš 16 i čini ti se da je ispred tebe čitava večnost. Zatvoriš-otvoriš oči i miaćeš već četrdeset, i sve ono što si radila kao mlada više neće biti tako jednostavno  ili će biti skroz nedostupno.

Naravno, svaki uzrast ima svoje prednosti i mogućnosti. I samo od nas zavisi kako ćemo mi to da iskoristimo. Ako sve ostavljamo za kasnije, i očekujući da će doći pogodan trenutak, onda će nas obavezno stići gorko razočarenje. Zato želimo da te upoznamo sa spiskom stvari, koje obavezno moraš da uradiš dok si mlada. Jer kasnije ih verovatno nećeš ni proživeti.

 1. Misli o sebi. Ako ti ne brineš o sebi, niko drugi umesto tebe to neće učiniti. Mladost je najlepše i jedinstveno vreme kada možeš da pratiš svoje želje. Kasnije ćeš imati toliko obaveza, toliko neodložnih poslova, da ćeš da prestaneš i da razmišljaš o tome.
 2. Uživaj u običnim momentima. Više šetaj. Čitaj knjige. Druži se sa prijateljima tek onako bez ikakvog cilja. I ceni te sitne životne momente, koji ti sada deluju potpuno prirodno, a kad odrasteš će biti luksuz.
 3. Kampovanje je obavezno. Svitanje na planini, skijanje, probaj ukus svih okeana. Oseti lepotu prirode i realnu veličinu naše planete.
 4. Opredeli se, ko si. Svaki čovek je unikatan i ima svoju jaku i slabu stranu. Što ranije shvatiš koja je koja, to će ti lakši biti život. Ponosi se time ko si i ne plaši se da pokažeš to svime.
 5. Nauči da se koncentrišeš na sadašnjosti.  To je jedno od najvažnijih pravila, koje će ti pomoći da doživiš zadovoljstvo života. Mi ne možemo da promenimo prošlost, nemožemo da kontrolišemo ni budućnost, zato ajde da se skoncentrišemo na to šta nas okružuje ovde i sada.
 6. Ne uzbuđuj se oko toga šta drugi misle o tebi. Ako se previše opterećuješ o tome šta drugi misle, to je svakako jedna od glavnih osobina mladosti. Vremenom će štit da te okruži, ali svakako je bolje da sama izgradiš miran stav ka tuđem mišljenju i to što ranije.
 7. Postani pozitivna. Iako su svi u mladosti uglavnom pozitivni, vremenom uvenu, zato se potrudi da tvoj stav ostane pozitivan do kraja jer će to znatno uticati na kvalitet tvoga života.
 8. Oslobodi se negativaca. Dok smo mladi lako se spajamo i razdvajamo od ljudi. Kako vreme prolazi to nam je sve teže. Zato je sada pravo vreme da rasčistiš svoj krug ljudi i oslobodiš se od smarača-kasnije će to biti mnogo teže.
 9. Putuj. Većina želi da putuje na razne destinacije, ali stalno odlaže za kasnije ili kada se ukaže prilika. Ali kasnije kada budeš imala svoju porodicu, decu, odgovornost na poslu, nema ništa od takvih ludih putovanja. Zato odmah uzmi i nadji neki grad koji želiš da obiđeš i kreni…
 10. Nauči strani jezik. Upiši kurs nekog jezika – to je kao da otvoriš za sebe još jedan svet. To može ne samo da bude zabavno, nego da ti proširi mogućnosti i možda da ti promeni čitav život. Ne ostavljaj za posle, svaka godina je sve teže i teže.
 11. Eksperimentiši. Mladost je najbolje vreme za eksperimente. Ono što je mladima potpuno prirodno, starijim ljudima je besmisleno, zato samo napred. Reč nije samo o tetovažama, ljubičastoj kosi i pirsingu…
 12. Stvori svoj krug. Svako ima ljude, na koje možemo da se oslonimo u teškim trenutcima. To su u glavnom porodica i prijatelji. I ako familiju ne biramo ali odnos i druženje svakako zavisi od nas.
 13. Uči – uči – uči. Smešno, ali tinejdžeri uvek misle da znaju sve na svetu. I tek kada odrasteš shvatiš koliko si bio glup. Zato je važno da stekneš naviku da svaki dan naučiš nešto novo! Ta navika, kasnije, će mnogo puta da te spase.
 14. Izaberi dobre navike. Ceo tvoj život će biti zanovan na navikama koje će da se formiraju u mladosti. Kasnije će biti teško da se rešiš negativnih navika, zato razmisli o ovovme što pre.
 15. Pronađi svoj poziv i kreni ka njemu. Što pre razmisliš o tome šime žeš se baviti i šta voliš da radiš to ćeš uspešnija biti u životu, a samim tim i srećnija.
 16. Bavi se sportom. To je zaista vrlo korisno za zdravlje. Kada smo mladi i zdravi, ne vidimo neki smisao u sportu, ali sport je itekako važan. Zato ne budi lenja i kreni da treniraš.

Dejstvuj, ne gubi vreme!