Za svakog od nas baka je oličenje mudrosti, brige i udobnosti. Pri tom kod mnogih vidova živih bića bake ne igraju veliku ulogu u vaspitavanju mlađih generacija. Kao prvo životinje ne žive tako dugo, kao drugo nne žive sve životinje u zajednici.

Profesorka Fillis Li je prikupljao podatkeo 800 slonova koji žive u Kenijskom nacionalnom parku Amboseli oko 40 godina. Za ovakav zadatak je potrebno toliko vremena, imajući u vidu da je izučavao životinje kojima je životni vek kao ludima. I ustanovila da od prisutstva bake zavisi opstanak bebe slona.

Slonovi imaju velike porodice u kojima žive razni uzrasti.

slonoviŠta čini bake slonice tako bitnim?

  • Kod slonova glava porodice se smatra najstarija ženka. Ona vodi staju do hrane i vode i rukovodi stajom pri susretu sa drugim porodicama.
  • U porodicama gde postoje bake, slonice češće rađaju.
  • Upravo bake štite bebe sloniće, vode računa o njima i pomažu im da prevaziđu probleme, koji nastaju na putu.
  • Stariji slonovi se ne takmiče za hranu sa mlađim slonovima, kao što je to slučaj sa drugim životinjama. Već im je važno da prvo mladi jedu.

Profesorka Li kaže da su slonovi izuzetno pametne životinje i da bi se bolje razumeli potrebno je da se izučavaju mnogo godina.

Tako da, ako te je odgajila baka, znaj da imaš sa slonovima nešto više zajedničkog nego što ti se čini.

 

PODELI
Prethodni tekst5 GREŠAKA KOJE PRAVIŠ SKIDAJUĆI ŠMINKU
Sledeći tekstKOJA JE RAZLIKA IZMEĐU TONIRANE, BB I CC KREME?
Idejni sam tvorac MISS6TEEN portala i budućeg magazina. Po struci grafički i web dizajner, a po opredeljenju umetnik, slikar, dizajner nakita i humanista. Ideja mi je da kroz zanimljive tekstove - moje i mojih bliskih prijatelja, na zabavan i kreativan način predstavim razna znanja i zanimljivosti, koja možda nikada ne biste saznali, jer se nalaze u dosadnim suvoparnim knjigama… Takođe mi je želja da vas, mlade tinejdžerke, obrazujem o modi i stilu, jer nažalost okružuje nas šund, kič i bezukusje! Zdravlje, lepota, putovanja... U svakom slučaju dobro druženje je zagarantovano! Toliko od mene!